Crombez probeert kritiek uit eigen rangen te counteren: "We gaan door"

Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in Mechelen had SP.A-voorzitter John Crombez niet enkel kritiek op de federale regering, maar ook een duidelijke boodschap voor intern gebruik. "Hervormen is nooit eenvoudig."

Het was heel opvallend dat SP.A-voorzitter Crombez een stuk van zijn nieuwjaarsspeech reserveerde om te antwoorden op de kritiek uit eigen rangen. Brugs burgemeester Renaat Landuyt schoot het scherpst en oordeelde vorige week dat de socialisten niet bezig zijn met de essentie.

Bovendien is er veel onderhuidse kritiek op de "flinksere" koers van Crombez in het asiel- en migratiedebat, en vinden velen dat de socialisten er niet in slagen een hoofdrol op te eisen in het politieke debat.

Crombez: "Hervormen is nooit eenvoudig, maar we gaan hier verdomme mee door", drukte hij zijn partijgenoten op het hart. "Anderhalf jaar geleden heb ik jullie gevraagd om mij te volgen, met hervormingen die eenvoudig en eerlijk zijn, op een manier die open en gedurfd is."

De SP.A-voorzitter herinnerde eraan dat de nieuwe koers "samen" uitgezet werd. "Samen hebben we gekozen om naar de mensen toe te gaan en te luisteren. Samen hebben we gekozen voor één job, één persoon. Samen hebben we gekozen voor vernieuwing. En dat doen we", besloot Crombez. "De geschiedenis toont aan tot wat wij socialisten in staat zijn, als we moedig zijn en als we doorzetten."

Inhakken op regering

Uiteraard hakte Crombez ook in op de regering. Hij zegt het discours van de meerderheidspartijen meer dan beu te zijn. "Het enige wat we horen om 2017 in te zetten, is: 'Er zit niets anders op dan te besparen in de sociale zekerheid'. Serieus? Hou toch op. Stop met de mensen iets wijs te maken", fulmineerde Crombez.

"In tijden waar superrijken nog altijd niet eerlijk bijdragen, waar diamantairs en multinationals de ene korting na de andere krijgen, waar grootbanken 7 miljard winst maken. Met wiens voeten rammel je dan?"

"Besparen op mensen is geen natuurwet, dat is een keuze. En laat je niks wijsmaken: andere keuzes zijn mogelijk", verzekerde de socialist. "Niets, werkelijk niets houdt ons tegen om nieuwe afspraken te maken. Nieuwe ideeën, in plaats van alles af te breken zoals deze regeringen doen. Een samenleving kun je herdenken op basis van eerlijke en eenvoudige keuzes."