De Wever: "Volksraadplegingen blokkeren en politiseren"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet te vinden voor volksraadplegingen, zoals voor het Oosterweeldossier waar enkele actiegroepen op aansturen. Volgens De Wever zijn zulke volksraadplegingen "echte blokkeringsmechanismen" geworden. Hij zou het "enorm betreuren" mocht er een nieuwe raadpleging komen over Oosterweel. Opvallend is dat in Gent de N-VA wél aanstuurt op een volksraadpleging.

Actiegroepen Ringland, Ademloos en stRaten-Generaal hebben op dit moment genoeg handtekeningen verzameld om een nieuwe volksraadpleging te houden over het dossier rond de Oosterweelverbinding, die de mobiliteitsknoop in en rond Antwerpen moet ontwarren. Het project dat het Antwerpse stadsbestuur er graag zou zien komen, komt zo opnieuw op de helling te staan.

Wat bij een "neen"; zou burgemeester De Wever die uitslag respecteren? "We zullen zien wat we zien als we het zien", antwoordt De Wever in "De zevende dag" op die hypothetische vraag. "Ik wil nog eerst zien dat er een volksraadpleging komt, we zijn daar niet zeker van. Ik vind dat aan het einde van de rit de politiek zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Het is aan de kiezer om daarna te oordelen."

Volgens de Antwerpse burgervader moeten de Antwerpenaren nu aan "één zeel trekken" over Oosterweel. "Als je zo'n investeringstrein hebt gemonteerd en die is klaar om te vertrekken, dan ben je gek als je die zou afwijzen. Een oplossing voor mobiliteit en leefbaarheid in één hand, dat is ongelooflijk mooi. Stop met dat blokkeren en ambeteren."

"Het gaat dan niet meer over de inhoud"

In het algemeen is de N-VA-voorzitter naar eigen zeggen nooit enthousiast geweest over volksraadplegingen.

"Alle volksraadplegingen op gemeentelijk niveau in Vlaanderen zijn tot nu gewonnen door het neen-kamp, want "neen" mobiliseert. Mensen die "neen" willen, gaan uit hun bed en gaan stemmen. Mensen die "ja" willen stemmen voor het algemeen belang, blijven over het algemeen gemakkelijk in hun bed liggen. Die volksraadplegingen zijn een blokkeringsmechanisme geworden."

Volgens De Wever politiseren volksraadplegingen ook dossiers. "Je ziet heel duidelijk dat men dit gewoon voor de verkiezingen van 2018 en 2019 wil gaan gebruiken. Dat is jammer, want dan gaat het niet meer over de inhoud."

N-VA wél voor volksraadpleging over Gents circulatieplan

Opvallend is dat in Gent de N-VA wél aanstuurt op een volksraadpleging. In de Arteveldestad zit de partij van De Wever in de oppositie. Daar gaat de discussie over het circulatieplan van het stadsbestuur, dat het autoverkeer flink aan banden legt. Gents Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) verklaart het verschil met Antwerpen:

"We zijn als partij inderdaad een zeer koele minnaar van referenda. Het is enkel geschikt als het gaat over een welomschreven probleem in een welomschreven gebied. In Antwerpen spreken we over een ingreep aan een internationale verkeersader betaald door heel Vlaanderen. Een volksraadpleging daarover uitsluitend in Antwerpen is compleet onzinnig. In Gent is het een andere zaak. Daar gaat het over een zeer lokaal probleem waarover de Gentenaar bij uitstek zijn mening kan hebben."

Meest gelezen