Ex-premier Manuel Valls verliest debat bij links in Frankrijk

In Frankrijk is de voormalige premier Manuel Valls de verliezer van een debat tussen de presidentskandidaten van de socialistische partij. De meer linkse ex-minister van Economie Arnaud Montebourg scoorde het best bij de PS-kiezers, maar of hem dat het presidentschap gaat opleveren, is zeer de vraag.
"Les frères ennemis" Arnaud Montebourg en Manuel Valls

Valls had onlangs ontslag genomen als premier om zich voluit in de verkiezingsstrijd te gooien. Hij werd lange beschouwd als een kanshebber om de voorverkiezingen bij de regerende PS te winnen, maar dat lijkt nu minder zeker.

In het debat tussen de zeven PS-kandidaten onderling kon Valls bij een poll na afloop bij socialistische kiezers slechts 26% van de stemmers bekoren. Valls moest daarmee de linkse ex-minister van Economie Arnaud Montebourg laten voorgaan die kon rekenen op 29% van de iets meer dan duizend mensen die hun stem hebben uitgebracht.

Manuel Valls heeft dus een probleem. Hij was jarenlang premier onder president François Hollande (foto in tekst) die onlangs aankondigde geen kandidaat meer te zijn bij de verkiezingen van dit voorjaar. De populariteit van Hollande is gezakt tot het laagste peil ooit voor een president van de Vijfde Republiek en dat is sinds 1959. 

Steunt Hollande dan maar Macron?

Nu is de PS vandaag in Frankrijk al even weinig populair is als Hollande en het maakt dus niet zo heel veel uit wie de kandidaat van de partij wordt.

De meeste waarnemers gaan ervan uit dat het in de tweede en beslissende ronde tot een tweestrijd zal gaan tussen ex-premier François Fillon, de kandidaat van de conservatieve "Républicains", en Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National.

Dat is echter niet zo zeker meer, want in de peilingen komt de voormalige minister van Economie Emmanuel Macron steeds dichter aansluiten bij de twee koplopers. Macron was minister onder Hollande, maar is geen lid van de PS en heeft zijn eigen beweging "En marche".

Als figuur in het centrum zou hij zowel gematigde kiezers van links als rechts kunnen aanlokken. Macron is intelligent en mediageniek en volgens sommige media zou hij kunnen rekenen op de steun van huidig president François Hollande. Of dat nog een referentie is in de huidige situatie, is niet duidelijk, maar Macron kan zeker nog een rol spelen.

Meest gelezen