Japan bouwt eigen as uit in het Verre Oosten

De Japanse premier Shinzo Abe is in Indonesië om de relaties met dat land uit te bouwen inzake militaire en economische samenwerking. Abe is bezig met het uitbouwen van een netwerk van invloed in de regio als tegengewicht tegenover China en na onzekerheid over de nieuwe VS-president Donald Trump.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Abe werd hartelijk ontvangen door de Indonesische president Joko Widodo. Dat mocht wel, want de Japanse investeringen in Indonesië zijn in de eerste negen maanden van vorig jaar verdubbeld tot 4,5 miljard dollar en die trend zet zich nog door.

De twee leiders konden ook nu nieuwe projecten aankondigen. Zo zal Japan investeren in de uitbouw van de diepzeehaven van Patimban in het westen van Java en de exploitatie van het Masela-gasveld nabij de Molukkeneilanden.

Japanse investeerders zullen ook instappen in het project van een snelle treinverbinding tussen Jakarta en Surabaya, de twee grootste steden van Indonesië. Dat een Japanse reactie op de Chinese investering eerder in de treinverbinding tussen Jakarta en Bandung.

Tenslotte willen Japan en Indonesië ook nauwer samenwerken inzake militaire veiligheid en dan komt meteen de Zuid-Chinese Zee ter sprake. Die wordt vrijwel geheel opgeëist door China, maar de andere oeverstaten zoals de Filipijnen, Vietnam, Maleisië, Brunei en Indonesië leggen zich daar niet bij neer.

Springt Japan in machtsvacuüm in Zuidoost-Azië?

De Japanse premier Shinzo Abe veroordeelde het agressieve optreden van China in de Zuid-Chinese Zee zonder dat land bij naam te noemen. Hij wil zich zo een betere partner voor de landen in Zuidoost-Azië tonen.

Op zijn rondreis was Abe overigens eerder ook in de Filipijnen en in Australië en nadien zal hij ook Vietnam bezoeken. Ook daar kondigt hij Japanse investeringen aan om de Chinese invloed in te dijken.

Japan is een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten en schakelde zich moeiteloos in in de alliantie die de VS in het Verre Oosten aan het uitbouwen is met traditionele bondgenoten zoals Australië Nieuw-Zeeland en de landen in Zuidoost-Azië tegenover de groeiende Chinese invloed.

Dat is dan gericht tegen China, maar Japan wil blijkbaar toch alle troeven in handen houden nu de onvoorspelbare Donald Trump president wordt in de VS. De Japanse invloed -samen met de aanwezigheid van de Japanse marine- is overigens aan het groeien in de regio. Nu Trump onzeker is, ziet Abe de kans om een mogelijk machtsvacuüm in die regio te benutten tussen de VS en China in.

Eerste F-35's vanuit VS naar Japan

Vandaag zijn overigens de eerste nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuigen van het type F-35 Joint Strike Fighter vanuit Arizona overgevlogen naar de basis Iwakuni nabij de Japanse stad Hiroshima. Dat maakt deel uit van de strategische shift van de VS naar de Stille Oceaan en de VS. Volgens Amerika zijn die F-35's de sluitsteek van de nieuwe defensie in de Stille Oceaan en in Japan.

Samen met Israël is Japan overigens één van de eerste kopers van de F-35 naast de VS zelf. Dat erg dure gevechtsvliegtuig zou ook door Nederland worden aangekocht en mogelijk ook ons land.

A2011