Na meer dan 100 jaar valt het doek over circus met "beste show op aarde"

Het Ringling Bros. circus houdt er na meer dan 100 jaar mee op. De te hoge productiekosten en de teruglopende kaartverkoop gaven de doodsteek voor "The greatest show on earth". Om op een hoogtepunt te eindigen, zal het circus nog rondtoeren in de VS met dertig shows tussen nu en mei. Dat schrijft CNN.

Een van de populaire acts van het Ringling Bros. circus was die met de dansende olifanten. De act werd echter niet gesmaakt door de dierenrechtenorganisaties. Zo werd het circus verschillende keren aangeklaagd en trok PETA vaak op pad met petities.

(lees verder onder de foto)

In 2011 stemde Feld Entertainment, dat het circus nu in handen heeft, in met een boete van 270.000 dollar aan het Amerikaanse ministerie van Landbouw, wegens vermeende schendingen van het Animal Welfare Act. Het bedrijf bekende geen schuld, maar beloofde wel nieuwe trainingen voor al het personeel dat met dieren omging.

De olifanten zijn uiteindelijk vorig jaar verhuisd naar een natuurreservaat in Florida. In dat natuurreservaat legt het circus zich al sinds 1995 toe op de zorg en de studie van de Aziatische olifant, maar ook dat kon de aanhoudende kritiek niet temperen. De verhuizing van de olifanten zou de ticketverkoop voor het circus drastisch hebben doen dalen, aldus Feld Entertainment.

(lees verder onder de foto)

Met de dalende ticketverkoop en de hoge productiekosten, komt er nu dus een einde aan het circus dat in 1884 werd opgericht door vijf van de zeven Ringling-broers. Ze trokken met de trein door de VS om overal hun kunstjes te tonen. Vandaag de dag werken er 250 à 300 mensen, ze doen elk jaar zo'n 115 steden aan. Een partij juicht de sluiting alvast toe op Twitter: dierenrechtenorganisatie PETA.