Speuren naar "de nieuwe 'Stoner'" op de Dag van de Herontdekte Klassieker

Enkele jaren geleden groeide het vergeten meesterwerk "Stoner" van de Amerikaanse schrijver John Williams geheel onverwacht uit tot een monstersucces. Maar er zijn meer van die veronachtzaamde literaire parels. Om ze onder de aandacht te brengen, organiseren onze noorderburen vandaag De Dag van de Herontdekte Klassieker.

"Er wordt massaal veel uitgegeven en dus massaal veel vergeten", zegt Steven Van Ammel, boekhandelaar bij Passa Porta in Brussel. In "Bar du Matin" op Radio 1 blikte hij vorig weekend al vooruit naar de Dag van de Herontdekte Klassieker, die vandaag wordt georganiseerd in Nederland.

De dag vloeit voort uit het initiatief Schwob, opgericht door het Nederlandse Letterenfonds en genoemd naar, jawel, ene Marcel Schwob, ook zo'n vergeten schrijver. Schwob, oorspronkelijk alleen een website, gaat op zoek naar must-reads uit de twintigste eeuw die niet iedereen kent: vergeten klassiekers, cultboeken, en tips van insiders uit alle hoeken van de wereld.

Regelmatig vinden Schwob-festivals plaats, in Nederland, maar intussen ook al in enkele Vlaamse boekenwinkels. Vandaag houden tientallen Nederlandse boekenwinkels leesclubs waarin een vergeten klassieker wordt besproken.

"Er is nog veel te vinden, ja"

Het succes van "Stoner", de vergeten roman uit 1965 van John Williams, was het begin van Schwob. "Stoner" werd enkele jaren geleden geherlanceerd door Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski. De Nederlander zorgde er dus voor dat een Amerikaanse vergeten klassieker een wereldwijd succes werd.

Sindsdien wordt naarstig gezocht naar de nieuwe "Stoner". "Er is nog veel te vinden, ja", meent ook Steven Van Ammel. "Ik wacht nog altijd op de heruitgave van een aantal boeken". Zelf reikt hij ook een tip aan: "De blinde uil" van de Iraanse schrijver en Kafka-vertaler Sadegh Hedayat uit de jaren 70. "Een duister sprookje, maar onvergetelijk."