Steeds meer Democraten laten inauguratie van Trump links liggen

Vrijdag legt de Republikein Donald Trump in Washington D.C. de eed af als 45e president van de Verenigde Staten van Amerika. Steeds meer Democraten weigeren echter de ceremonie bij te wonen. Meest recent hekelen ze de harde reactie van Trump na kritiek vanwege burgerrechtenactivist John Lewis.

Congreslid Lewis - een alom gerespecteerd burgerrechtenactivist - had zelf aangekondigd niet naar de ceremonie in Washington te zullen gaan omdat hij Trump geen legitieme president vindt. Trump reageerde bijzonder geïrriteerd via Twitter en viel Congreslid Lewis persoonlijk aan.

Voor verschillende Democraten was dat de druppel. "Als je John Lewis beledigt, dan beledig je heel Amerika", aldus de Democratische vertegenwoordiger voor New York Yvette Clark. "Ik zal de inauguratie van Trump NIET bijwonen", liet zij weten via Twitter.

Ook anderen trekken om die reden vrijdag niet naar de Mall in Washington om Trump de eed te zien afleggen. "Voor mij is het vrij simpel: sta ik achter Trump of achter John Lewis? Ik sta aan de kant van John Lewis", liet Ted Lieu - volksvertegenwoordiger uit Californië - weten.

"Ik ga mijn kont niet laten bevriezen"

Maar de Democratische boycot van Trumps inauguratie is al langer aan de gang. Zo liet Congreslid Raul Grijalva vorige vrijdag al het volgende weten: "Ik kom niet naar de inauguratie van Donald Trump. Mijn afwezigheid is niet gemotiveerd uit een gebrek aan respect voor het ambt van president. Het is een individuele handeling om mijn ongenoegen te uiten over het gebrek aan respect dat de nieuwe regering toont tegenover miljoenen Amerikanen."

De Democraat Kurt Schrader weigert dan weer naar eigen zeggen "met respect" om naar de ceremonie af te zakken en daar "zijn kont te laten bevriezen" in de koude. "Ik heb Trump ontmoet en ik ben nooit onder de indruk geweest. Ik zal evenwel mijn best doen om met hem samen te werken als ik denk dat hij het juiste doet voor het land."

Anderen gaan wel degelijk naar Washington of komen de straat op in hun eigen district, maar dan om te protesteren tegen Trump. Zo liet Nydia Velazquez weten dat ze een vrouwenmars zal bijwonen om te protesteren tegen het aangekondigde beleid van Trump.

Nieuwszender CNN lijstte intussen al een kleine twintig Democratische Congresleden op die al openlijk hebben meegedeeld dat ze vrijdag niet naar de inauguratie van Donald Trump zullen gaan. Mogelijk komen er daar komende week nog een aantal bij.

In Washington D.C. wordt alles in gereedheid gebracht voor de inauguratie van president Trump