Trump in de clinch met burgerrechtenicoon na kritiek over "illegitieme verkiezing"

De verkozen Amerikaanse president Donald Trump ligt in de clinch met Democratisch Congreslid en alom gerespecteerd burgerrechtenactivist John Lewis. Die laatste had gezegd dat Trumps verkiezing illegitiem is, en dat hij niet naar diens inauguratie komt volgende vrijdag. De president-elect viel Lewis daarna aan op Twitter. De reactie van Trump schoot ook binnen de eigen Republikeinse rangen in het verkeerde keelgat.

Lewis haalde in een interview met de Amerikaanse zender NBC uit naar de verkozen president Trump. "Ik geloof in vergeving en samenwerking. Maar het wordt erg moeilijk. Ik zie deze president-elect niet als een legitieme president", aldus het Democratische Congreslid. Lewis verwijst daarvoor naar de vermoedelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. "Ik denk dat de Russen geholpen hebben om deze man te verkiezen en dat zij zo de kandidatuur van Hillary Clinton hebben vernietigd."

Harde kritiek aan het adres van Trump uit de mond van Lewis, die ook voor het eerst in drie decennia niet naar een inauguratie van de Amerikaanse president komt. De reactie van Trump liet niet op zich wachten. Uiteraard op Twitter schreef de verkozen VS-president: "Congreslid Lewis kan beter zijn tijd spenderen aan het er bovenop helpen van zijn district, dat in een verschrikkelijke staat is, eerder dan valselijk te klagen over de verkiezingsresultaten. Allemaal blablabla, geen actie, geen resultaten. Triest!"

Trump hield zich dus - zoals gewoonlijk - niet in om kritiek op zijn persoon en verkiezing neer te sabelen. Toch is de timing opvallend. Dit weekend staat namelijk in het teken van de herdenking van burgerrechtenactivist Martin Luther King. De Afrikaans-Amerikaanse Lewis heeft nog aan de zijde van King gedemonstreerd voor gelijke rechten en geniet daarvoor groot respect in de Verenigde Staten.

AFP or licensors

Democraten reageren misnoegd op de uithaal van Trump, en verschillende onder hen willen nu zelf speciaal door dat recentste incident niet meer naar de inauguratie komen. Ook binnen de Republikeinse partij wordt de reactie van Trump op kritiek onthaald. "De tweet van Trump is onnodig en ongelukkig", aldus voormalig voorzitter - en Afro-Amerikaan - Michael Steele. "John Lewis heeft een pad bewandeld dat slechts weinigen hem hebben voorgedaan in dit land, zeker Donald Trump niet. Dat moet worden gerespecteerd."