"Trump wil positie van Merkel doelbewust verzwakken"

"Donald Trump probeert doelbewust de positie van Angela Merkel te verzwakken." Dat zegt professor internationale betrekkingen Tom Sauer (UAntwerpen), nadat de verkozen Amerikaanse president fors en openlijk kritiek heeft geuit aan het adres van de Duitse bondskanselier.

In een interview met de Britse krant The Times zegt Donald Trump dat hij "veel respect had" voor Angela Merkel, maar dat ze een "catastrofale vergissing" heeft begaan omdat ze zo veel vluchtelingen liet binnenkomen. Misschien wel een typische Trump-uithaal, maar desalniettemin vrij ongezien voor een (toekomstige) Amerikaanse president.

Volgens professor Sauer gaat de kritiek op Merkel verder dan gewoon een uithaal.

"Trump denkt namelijk in termen van macht. Daarbij heeft hij het niet voor het multilaterale, maar wil hij met landen afzonderlijk bilateraal gaan praten. Hàrd gaan onderhandelen over de belangen van de VS." Dat hij nu de Duitse bondskanselier - zowat de belangrijkste Europese leider - openlijk aanvalt is in dat opzicht geen toeval. "Trump probeert doelbewust de positie van Merkel te verzwakken zodat ze minder sterk zal kunnen onderhandelen met hem."

"Meer ademruimte voor populistische partijen"

Dit najaar zijn er verkiezingen in Duitsland, waarbij Merkel op zoek gaat naar een vierde termijn als Duits bondskanselier. "Met zijn kritiek laat Trump aan de Duitse kiezer weten dat hij niet achter Merkel staat. Dat kan meer ademruimte betekenen voor de populistische partijen die opkomen in Duitsland (zoals het extreemrechtse AfD). En dat creëert onderhandelingsmatig een voordeel voor de Verenigde Staten eens Merkel zal herkozen zijn", gaat de uitleg van professor Sauer verder.

"Bovendien zal Merkel hoogstwaarschijnlijk energie moeten gebruiken om de persoonlijke relatie met Trump te herstellen, nu hij haar zo te kijken heeft gezet. Ook dat verzwakt haar onderhandelingspositie."

"Bij Merkel kan dat lukken, bij China niet"

Duitsland is overigens niet het enige land dat Trump viseert. Vooral ook ten aanzien van China speelt de toekomstige president van de Verenigde Staten hoog spel. "Hij probeert uit de hoogte zijn pionnen neer te planten en de anderen moeten dan maar volgen", analyseert Sauer.

"Bij Merkel zou dat nog eens kunnen lukken. Zij zal vanuit een verzwakte positie allicht zo pragmatisch zijn dat ze gaat volgen, wat een voordeel zal opleveren voor de VS. Maar bij de Chinezen zou het wel eens het tegenovergestelde effect kunnen hebben. Peking heeft ook meer economische macht dan Duitsland. Ik weet niet of Trump dat goed inschat."

Meest gelezen