"Vooral zijn glimlach zal me altijd bijblijven"

Het blijft een van de populairste Duitse schlagers die ooit gemaakt is: "Schön ist es af der Welt zu sein" van Roy Black en de toen 10-jarige Anita Hegerland. 45 jaar geleden konden zowel voor- als tegenstanders van dit genre het nummer dan ook feilloos meezingen. Ook Vlaanderen ging voor de bijl en het nummer stond wekenlang in de top 5 van de hitparade. Voor Hegerland was het het begin van een succesvolle carrière, zowel in haar geboorteland Noorwegen als daarbuiten.

Hegerland werd op 7-jarige leeftijd toevallig ontdekt toen de Kerstman aan een paar kinderen vroeg om iets voor hem te zingen. Ze deed het en haar optreden haalde de plaatselijke krant. A star was born. Via een platenmaatschappij kwam ze in Duitsland, en bij schlagerzanger Roy Black terecht.

Hegerland: "Toen ik hem voor het eerst zag, stapte hij de kamer binnen alsof hij een zonnetje was. Zo lief. En zo beschermend tegenover mij. Met Roy samenwerken had iets magisch." (Tv-programma "Damals war’s", november 2016)

"Roy was ongelooflijk lief, beleefd en open naar mij toe. Hij was de perfecte combinatie van een vaderfiguur en een vriend. Ik zal hem dan ook nooit vergeten. Zijn glimlach zal me altijd bijblijven. Bij optredens nam hij mijn hand vast, vertelde me een mop, waardoor ik helemaal ontspannen het podium opging." (Cichos Press, november 2011)

"Zelfs nu nog neurie ik het lied vaak, omdat het iets luchtigs heeft, iets opgewekts. Ik heb het daarom ook altijd graag gezongen. Dat merkte het publiek destijds ook wel."

"Tijdens optredens kreeg ik allerlei geschenken. Zo kwam er ooit een fan het podium opgelopen en hij schonk me een vogel. Die heb ik dan 12 jaar lang gehad." ("Damals war’s")

"Dankzij mijn ouders ben ik altijd met 2 voeten op de grond gebleven. Maar de tijden zijn op dat vlak veranderd. In deze tijd zou ik geen kindsterretje meer willen zijn, want het is nu onmogelijk om dan kind te blijven. Die druk! Die stress! Het gevaar om altijd en overal afgejakkerd te worden. En drugs of andere excessen waren toen niet zo opvallend aanwezig. Het enige wat toen telde was plezier." (Cichos Press)

Na verschillende tournees, vooral in het Duitstalige gebied, gaf Hegerland enkele jaren de brui aan het zingen. Tot ze in 1984 gecontacteerd werd door Mike Oldfield. Met hem scoorde Hegerland niet alleen een hit, "Pictures in the dark", maar ze kreeg ook 2 kinderen met hem, dochter Greta en zoon Noah. Hegerman kreeg na de breuk met Oldfield nog een 2e dochter, Kaja. Met deze laatste stond ze al meermaals op een podium. Ze is intussen ook al oma van kleindochter Emmeline.

"Ik vind het nog altijd geweldig om te kunnen leven. Maar dat is omdat ik mezelf goed voel, omdat mijn vrienden zich goed voelen, dat we allemaal gezond zijn. Maar het kan snel verkeren. Daarom ben ik zo dankbaar dat het leven voor mij mooi kan zijn." (Cichos Press)

In een open brief aan Roy Black, die in 1991 overleed, dacht de nu 55-jarige Hegerman in oktober 2016 nog altijd met veel enthousiasme aan haar vroegere zangpartner terug: "Wanneer ik me verdrietig of moe voel, dan herinner ik me je lachen dat een kamer kon vullen. Je lachte immers veel en graag, zelfs wanneer je jezelf verdrietig voelde." Voor verdriet was alvast geen plaats in "Schön ist es auf der Welt zu sein":