Deboosere: "Meeste media deden weinig tot niets om hype over storm af te remmen"

De storm van vorige vrijdag was minder hevig dan verwacht. Weervoorspellers kregen achteraf heel wat kritiek te slikken. Weerman Frank Deboosere kan dat maar moeilijk aanvaarden: "De prognose over de "grootste superstorm van de afgelopen 50 jaar" kwam van de kranten", lucht hij zijn hart. "Maar het barbertje moest hangen..."

Dagen op voorhand was het nieuws aangekondigd: een stormachtige wind in combinatie met springtij zou vorige week vrijdag een gevaarlijk stormtij veroorzaken aan de kust. Uiteindelijk kwam het water minder hoog dan de oorspronkelijke prognoses hadden aangetoond en was de storm minder erg dan verwacht.

De kustgemeenten hadden echter heel wat maatregelen getroffen en sommige burgemeesters, onder anderen Johan Vande Lanotte van Oostende, konden hun ergernis over de foute voorspellingen niet verstoppen. En ook op sociale media kregen de voorspellers ervan langs.

"Mensen vergeten soms dat een weersverwachting niet wordt gemaakt door één persoon, maar door een heel team", reageert weerman Frank op de kritiek. "Maar dit keer was er meer aan de hand."

"Sensationele stormbericht werd snel overgenomen"

"De prognose over "de grootste superstorm van de afgelopen 50 jaar" kwam immers van de kranten. Men verwarde bovendien "storm" met "stormtij". Ik schreef al op 12 januari 2017 "dat ik van mijn stoel werd geblazen" toen ik dat las... Jammer genoeg is het sensationele superstorm-bericht heel snel overgenomen in de sociale media, waar het een eigen leven ging leiden."

Frank Deboosere probeerde zelf nog om nuances aan te brengen. Tevergeefs. "De toon was gezet. De meeste media deden weinig tot niets om de hype af te remmen. En dus moest barbertje hangen...", klaagt de weerman aan op Facebook. "Het zou goed zijn als journalisten hun bron zouden checken en een tweede opinie zouden vragen vooraleer ze sensationele berichten schrijven."