Een op de vier Belgen kan geen week vakantie nemen wegens geldgebrek

Een kwart van de Belgen kan zich geen weekje vakantie veroorloven. Dat blijkt uit de EU-SILC-enquête, georganiseerd door de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie. Marianne Schapmans van Steunpunt Vakantieparticipatie benadrukt het belang van vakantie. "Het zal armoede niet oplossen, maar het maakt toch een verschil in het leven van heel veel mensen."

Zes procent van de Belgen kan zich de normale, gangbare levensstandaard niet veroorloven. De EU-SILC-enquête meet dit materiële tekort aan de hand van het ontbreken van negen materiële bezittingen en de onmogelijkheid om een aantal handelingen te doen die symbool staan voor de gemiddelde levensstandaard in onze maatschappij.

Het gaat onder meer om een week vakantie per jaar kunnen nemen buitenshuis, een onverwachte uitgave kunnen doen, of zich een televisie veroorloven. Als iemand zich minstens vier van deze negen items niet kan veroorloven, wordt gesproken van een ernstig materieel tekort. Dat laatste gold in 2016 voor 6 procent van de Belgische bevolking. Het Europese gemiddelde wordt op 8 procent geschat voor 2015.

"Zal armoede niet oplossen, maar maakt toch verschil"

De aankoop van een televisie (onmogelijk voor 0,7 procent van de bevolking) of telefoon (0,1 procent) vormt amper een probleem voor de meeste Belgen, maar een onverwacht 1.100 euro moeten uitgeven, is een groot knelpunt voor 26 procent van de bevolking. Meer dan een kwart van de bevolking (26 procent) kan ook om financiële redenen niet jaarlijks één week op vakantie gaan.

Marianne Schapmans, directeur van het Steunpunt Vakantieparticipatie schrikt niet van de cijfers. "De cijfers zijn helaas niet nieuws en ze verbeteren ook niet. Gemiddeld 20 procent van de kinderen wonen in een gezin dat niet op vakantie kan." Vakantie wordt hier gedefinieerd als een meerdaagse vakantie, in binnen- of buitenland.

Ze benadrukt dat haar organisatie - die ervoor zorgt dat mensen goedkoper op vakantie kunnen - armoede niet zal oplossen, maar dat mensen er op die manier toch even tussenuit kunnen en kunnen genieten van een reisje. "Het maakt toch een verschil in het leven van heel veel mensen."

Geen hobby's of sociale contacten wegens geldgebrek

Meer dan een persoon op de tien ontzegt zichzelf hobby's of sociale contacten om financiële redenen, zo blijkt ook uit de bevraging bij de meer dan 6.000 gezinnen. Een op de vijf Belgen (22 procent) leeft in een gezin dat verklaart moeite te hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Sinds het begin van de crisis in 2008 is de subjectieve armoede nooit terug onder de grens van 20 procent gedaald, zo blijkt.