Evacuaties na zware brand in Marke

In het centrum van Marke bij Kortrijk zijn rond half elf acht huizen geëvacueerd. Oorzaak was een zware brand in een loods die oversloeg naar een aanpalende woning. Er raakte niemand gewond.

De brand ontstond in de loods achteraan de getroffen woning, wellicht door een kortsluiting aan een elektriciteitskast. Toen de brandweer rond kwart over tien arriveerde, sloegen de vlammen al door het dak.

Omdat er ontploffingsgevaar was en de rook mogelijk asbestdeeltjes bevatte, beslisten brandweer en politie om telkens vier woningen aan de beide zijden van de getroffen woning te evacueren. Vermijden dat het vuur naar de aanpalende woning oversloeg, lukte niet.

Wie dat wou, kon in de brandweerkazerne terecht voor een warme kop koffie en om de vrieskou te ontvluchten.

Rond half één was alles onder controle en konden de meeste geëvacueerden terug naar huis. Na controle bleken er geen gasflessen in de loods te liggen en kwamen er geen asbestdeeltjes van het dak vrij.

De bewoners van de getroffen woning naast de loods en hun buren konden niet in hun woning blijven. De getroffen woning liep zware schade op en is onbewoonbaar. De woning van de buren liep water- en lichte brandschade op.

Het gemeentelijk rampenplan werd niet afgekondigd maar burgemeester Vincent Van Quickenborne kwam ter plaatse om poolshoogte te nemen. Buren kloegen al langer over de wanorde in en rond de getroffen woning.