Hendrik Vos: "Trump laat zich eenzijdig informeren over de Europese Unie"

"Donald Trump schat de interne dynamiek van de Europese Unie verkeerd in." Dat stelt professor Europees recht Hendrik Vos, nadat de verkozen Amerikaanse president heeft geopperd dat er na de brexit nog verschillende andere landen uit de EU zullen stappen. Een nauwelijks verdoken aanval op de Unie als instelling zelf is dat. "Trump laat zich dan ook eenzijdig informeren over Europa", verklaart professor Vos.

"A great thing" (Een fantastisch iets), dat vindt Trump van de brexit, zegt hij in een interview met de Britse krant The Times. "De brexit wordt een succes en andere lidstaten zullen het Britse voorbeeld volgen", klinkt het. Dat een Amerikaanse president zo openlijk uithaalt naar de Europese Unie als instelling is op zich ongezien. Maar we spreken natuurlijk over Trump. "Dit is vintage Trump. Al is het toch wel heel opmerkelijk wat hij hier zegt", aldus Amerika-correspondent Björn Soenens.

De uitspraken van Trump over de EU verbazen professor Hendrik Vos niet echt. "Hij laat zich informeren door mensen zoals Nigel Farage (de Britse pro-brexit politicus, nvdr.) en als je ziet welke andere Europese politici Trump al eerste wil ontmoeten, dan krijgt hij geen juist beeld van wat de EU is en welk beleid er werkelijk wordt gevoerd."

Volgens Vos laat Trump zich eenzijdig informeren door mensen met een bepaalde agenda. "Daardoor schat hij de interne dynamiek van de Europese Unie verkeerd in. Ik denk dat hij de bal hier misslaat. Zijn adviseurs en diplomaten zouden hem beter kunnen briefen van wat werkelijk aan de gang is. Maar als je kijkt hoe hij dat team samenstelt, ziet dat er niet veelbelovend uit."

"Het zal stroef gaan"

De zwaarste kritiek van Trump werd geserveerd aan het adres van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens Trump heeft zij "een catastrofale vergissing" begaan door alle vluchtelingen toe te laten in Duitsland. Die uithaal naar Merkel is geen toeval. "Merkel is wereldwijd een van de machtigste figuren, een heel stabiele machtsfactor in de wereld. En als je iemand zou moeten identificeren met de Europese politiek, dan is het wel Merkel", aldus professor Vos.

"Het beleid dat Trump voorstelt, botst op heel veel punten met de politiek die Duitsland intern en Europees voert. Bovendien reageerde Merkel zelf heel koel en assertief op de overwinning van Trump: ze feliciteerde hem en hoopte op een goede samenwerking, maar dan wel volgens gemeenschappelijke waarden. Een duidelijke kritiek op de manier waarop Trump campagne had gevoerd. Trump reageert dan niet als een diplomaat die dat over zich heen laat gaan."

Volgens professor Vos zullen de relaties tussen beide machten nu evenwel niet worden opgeblazen of catastrofaal ineenzakken. "We zullen pas in de komende weken en maanden zien welk beleid Trump concreet zal voeren. Maar de relatie met de EU zal anders zijn, het zal allemaal stroever verlopen."