Kerry: "Opmerkingen Trump over moedige Merkel misplaatst"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry veroordeelt de uitspraken van de toekomstige president Donald Trump over de Europese Unie als "misplaatst". Kerry heeft ook lof voor "de moedige Duitse bondskanselier Angela Merkel". Ook de huidige VS-regering slaat dus terug naar de volgende.

"Ik vind het totaal misplaatst dat een president-elect van de Verenigde Staten zich op een dergelijke directe manier moeite met de aangelegenheden van andere landen", zo reageerde VS-minister John Kerry op de uitspraken van Donald Trump gisteren.

Gisteren had Trump de brexit toegejuicht en beweerd dat Merkel een "catastrofale vergissing" heeft gemaakt door zo veel vluchtelingen in Duitsland toe te laten. Hij vond ook de militaire westerse alliantie NAVO "voorbijgestreefd". 

Volgens Kerry heeft Merkel zich net "heel moedig getoond" en is het onverstandig van Trump om uitspraken te doen over één van de machtigste leiders in Europa. 

Kerry waarschuwt ook dat "de vijanden van Europa, waaronder Rusland, proberen om het Westen te verdelen" en hij herinnert eraan dat huidig president Barack Obama tegen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gekant was.