Noord-Ieren moeten op 2 maart naar de stembus

In Noord-Ierland worden er op 2 maart vervroegde verkiezingen gehouden voor het regionale parlement. De voorbije weken was de coalitieregering van de protestantse DUP en de katholieke Sinn Fein uit elkaar gevallen. De oorzaak was een uit de hand gelopen project voor duurzame energie.

Vorige maandag is vicepremier Martin McGuinness van Sinn Fein met veel lawaai opgestapt. Daarop zijn de relaties tussen de twee coalitiepartijen verzuurd en bleek er geen uitweg meer mogelijk. Op 2 maart moeten de Noord-Ierse kiezers dus beslissen.

Oorzaak van de problemen is een project voor duurzame energie dat indertijd was opgezet door Arlene Foster, toen nog minister van Energie en sinds vorig jaar premier van de Noord-Ierse regering. Dat project bleek slecht op poten te zijn gezet en zou de belastingbetaler meer dan 400 miljoen euro kunnen kosten.

Premier Foster was zo in opspraak gekomen, maar weigerde op te stappen. Uit protest deed haar vicepremier McGuinness dat wel en zijn partij Sinn Fein weigerde een nieuwe vicepremier te benoemen. Op die manier viel de regering. Of verkiezingen een oplossing bieden, is nog niet duidelijk. Mogelijk komen de DUP en Sinn Fein opnieuw als grootste uit de bus, maar Sinn Fein heeft laten verstaan dat ze niet meer wil regering met de DUP als Arlene Foster daarbij betrokken is.

Slecht moment, nu met brexit

De coalitieregering in Noord-Ierland had nochtans in eigen land en ver daarbuiten een goede reputatie opgebouwd voor de manier waarop vroegere vijanden met elkaar kunnen samenwerken.

Na de Goede Vrijdagakkoorden van 1997 die een einde maakten aan de burgeroorlog tussen protestanten en katholieken, hadden beide groepen elkaar gevonden in een coalitieregering.

Voormalig IRA-terrorist Martin McGuinness en de radicale protestantse dominee Ian Paisley -de laatste als premier- stonden symbool voor wederzijds respect en verzoening. Ook nadien bleven de regeringen in Belfast van die sfeer getuigen.

Sinds het aantreden van DUP-leidster Arlene Foster begin vorig jaar was de sfeer met Martin McGuinness en Sinn Fein verzuurd en het huidige schandaal was blijkbaar de druppel die de emmer deed overlopen.

Wel komt deze crisis op een slecht ogenblik, nu Noord-Ierland verdeeld is over de brexit. De meeste protestanten zijn voorstander van een uittrede uit de EU, de meeste katholieken zijn tegen. Wel is iedereen bezorgd over een eventuele sluiting van de grens met de Ierse Republiek, die binnen de EU blijft. Net het heropenen van die grens stond symbool voor vrede en verzoening in het Britse autonome gebied.