Oud-VRT-journalist Miel Dekeyser (84) overleden

Oud-VRT-journalist Miel Dekeyser is overleden. Dat is bevestigd aan onze redactie. Hij volgde vooral het nieuws uit de Verenigde Staten en kon onder meer vader en zoon Bush en Ronald Reagan interviewen. Hij werd 84.
(Archieffoto)

Dekeyser kwam al heel vroeg in contact met de radio. Op zijn zeventiende deed hij mee aan een prijsvraag, waarna hij werd uitgenodigd voor een quiz. Hij werd opgemerkt en mocht een examen afleggen. Hoewel hij bij de eerste vier van de vijfhonderd kandidaten zat, werd hij niet geselecteerd. Hij ging het onderwijs in en begon als germanist Duits, Engels en Nederlands te geven.

Enkele jaren later deed Dekeyser opnieuw mee aan een examen op de toenmalige BRT. Met succes. De eerste jaren maakte de man vooral humor op de radio. Samen met Jan Geysen, Jan Van Rompaey en Suus Verleyen was hij de stem van onder meer "Toast" en "Alle gekheid op een bandje". 

In 1962 ging Dekeyser naar het radionieuws. Eerst als algemene reporter, maar al snel specialiseerde hij zich in het nieuws uit de Verenigde Staten. In de jaren 70 was hij ook actief als oorlogscorrespondent in onder meer Vietnam en Cambodja. In Noord-Ierland verbleef hij ook bijna drie jaar. Gedurende zijn carrière kon hij heel wat grote namen interviewen, onder wie vader en zoon Bush, Ronald Reagan en Margaret Thatcher. "De meeste staatshoofden zijn vrij toegankelijk. Je moet maar een beetje aandringen en je hebt ze. Dat is voor hen ook reclame. Ik mag daar niet te naïef in zijn", zei hij daarover onlangs aan het magazine van de KU Leuven. 

Na zijn pensioen in 1992 presenteerde Dekeyser nog "De keuze van De Keizer" op Canvas. De man schreef ook een aantal boeken, onder meer over zijn dwergpapegaai Wiet.

"Groot verlies"

Oud-collega Herman Hendrickx heeft veel van Miel Dekeyser geleerd. Hij herinnert hem zich als een journalist die door iedereen gerespecteerd werd.

"Het was een bijzonder beminnelijke man die altijd vriendelijk was", zegt hij. "Ik heb hem nooit echt kwaad geweten. Hij was altijd professioneel bezig met zijn vak. Miel was een zeer gerespecteerde college op de redactie. Zijn heengaan is voor mij - en ik denk voor iedereen die hem heeft gekend - een zeer groot verlies."

In 1993 was Miel Dekeyser te gast "In de zevende dag":