Oxfam: "Kloof tussen arm en rijk was nog nooit zo groot"

De acht rijkste mannen ter wereld bezitten samen bijna evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Daarmee was de kloof tussen arm en rijk nog nooit zo groot, zegt Oxfam in een rapport. De ontwikkelingsorganisatie waarschuwt dat de groeiende ongelijkheid tot instabiliteit kan leiden.

De organisatie publiceert haar rapport aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Het toont aan dat Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett, Carlos Slim, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison en Michael Bloomberg het afgelopen jaar samen 426 miljard dollar bezaten. De armste helft van de bevolking, goed voor 3,6 miljard mensen, beschikte over 409 miljard dollar.

De gegevens maken duidelijk dat de ongelijkheid blijft toenemen. Een jaar eerder waren het immers nog de 62 rijkste mensen ter wereld die samen evenveel bezaten als de armste helft.

"Ongelijkheid dreigt samenleving te verscheuren"

"Ongebreidelde groeiende ongelijkheid dreigt onze samenlevingen te verscheuren", zo waarschuwt Oxfam. "Het verhoogt de criminaliteit en onveiligheid, en ondermijnt de strijd tegen armoede. Het laat meer mensen in angst en minder mensen in hoop leven", aldus de ngo.

Volgens Oxfam verrijken de rijkste en grootste multinationals zich ten koste van het algemeen belang, en gebruiken ze agressieve methoden om belastingen te ontduiken. De organisatie bekritiseert ook de neiging van bedrijven om de winsten van hun aandeelhouders te maximaliseren. In het Verenigd Koninkrijk ging bijvoorbeeld in 1970 tien procent van de opbrengsten naar de aandeelhouders, terwijl dat vandaag 70 procent is.

Oxfam roept regeringen op samen te werken, in plaats van elkaar te beconcurreren, om zo tot eerlijke belastingen en eerlijke lonen te komen, en het milieu te beschermen. Ze moeten technologie aanwenden om de ongelijkheid te verhinderen, en de onbetaalde zorgtaken van vrouwen moeten beter erkend worden, aldus het rapport.

Rijkste 10 procent Belgen bezit helft van vermogen

In ons land blijkt dat de rijkste 10 procent van de Belgen bijna de helft van het vermogen in ons land bezit. De minst vermogende helft van de bevolking bezit dan weer maar 8,8 procent van het totale vermogen.

De ongelijkheid is in ons land wel minder groot dan in de rest van de eurozone: uit onderzoek van de ECB bleek onlangs dat de rijkste 10 procent Europeanen 51,2 procent van de totale rijkdom bezit, terwijl op globaal niveau 1 procent van de wereldbevolking meer bezit dan alle anderen.

Toch spreken de Belgische cijfers tot de verbeelding. De rijkste 10 procent van de Belgen (ruim 1 miljoen personen) bezitten samen ongeveer 1.043 miljard euro. De minst vermogende helft (5,5 miljoen mensen) bezit zo'n 208 miljard euro. "Alarmerend", vindt Oxfam, dat zijn rapport publiceerde aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Albert Frère, die in zijn eentje goed is voor 6,2 miljard euro, bezit meer dan de 2 miljoen minst vermogende Belgen samen.

Meest gelezen