Reynders: "We moeten aantonen wat meerwaarde van EU is"

Het ophefmakende interview van Donald Trump over zijn buitenlands beleid heeft vanmorgen in Brussel de eerste vergadering van de Europese buitenlandministers in het nieuwe jaar gedomineerd. "We moeten de meerwaarde van de Europese Unie aantonen", reageert de Belgische minister Didier Reynders.

In een interview met de Britse krant The Times en het Duitse Bild prees Trump het Britse vertrek uit de Europese Unie. De president-elect is ervan overtuigd dat de brexit "een succes" zal worden en hij meent dat ook "andere landen" het Britse voorbeeld zullen volgen. Zo'n rechtstreekse aanval op de Europese Unie is ongezien voor een toekomstig Amerikaans president.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders reageerde vanmorgen afwachtend. Hij wil de eerste rechtstreekse contacten met de nieuwe Amerikaanse regering afwachten. "Ik denk dat er veel is om samen te doen", verwees hij naar het conflict in Syrië en het Midden-Oosten. Reynders zegt dat "we moeten aantonen wat de meerwaarde van de Europese Unie is, en wellicht ook van de Navo."

"Het beste antwoord is Europese eenheid", luidt de reactie van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault. Hij wijst erop dat de internationale politiek "steeds meer regulering, concertatie en multilateralisme" vereist, en geen "terugkeer naar nationalisme en ieder voor zich". Ook Ayrault hoopt zo snel mogelijk met zijn nieuwe Amerikaanse collega Rex Tillerson aan tafel te zitten.

"Akkoord met Iran blijft zeer belangrijk"

Trump haalde ook uit naar het nucleaire akkoord dat afscheidnemend president Barack Obama en de Europeanen sloten met Iran. "Een van de slechtste ooit", klonk het. Maar voor de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini blijft het akkoord "zeer belangrijk". "Europa gaat blijven ijveren voor het respect en de toepassing van dit uiterst belangrijke akkoord, zeker voor onze veiligheid."

Ook de Britse buitenlandminister Boris Johnson toont zich een voorstander van het "moeilijke en omstreden" akkoord met Teheran, dat "de grote verdienste" heeft dat het Iran verhindert om een atoomwapen te verwerven. Johnson was uiteraard wel tevreden met de verklaring van Trump dat Washington zo snel mogelijk een handelsakkoord wil sluiten met Londen.