Robbe De Hert: "De film komt er, wellicht eind dit jaar of begin volgend jaar"

Onwaarschijnlijk. Zo noemt filmregisseur Robbe De Hert de verschillende acties die op poten zijn gezet om zijn film "Hollywood aan de Schelde" alsnog te kunnen voltooien. "De film komt er, wellicht eind dit jaar of begin volgend jaar", zegt hij in "Van Gils & Gasten" op Eén.

Het hele verhaal startte begin dit jaar met een emotioneel interview van de bekende filmregisseur in Dag Allemaal. Hij voelde zich miskend als artiest en vreesde dat zijn grote documentaire "Hollywood aan de Schelde" nooit zou afraken. Meer dan tien jaar geleden leek alles rond te zijn, maar De Hert was niet tevreden. Geldgebrek leidde ertoe dat de documentaire over de Vlaamse film tot nog toe nog niet in de zalen te zien was. 

Enkele mensen leefden met De Hert mee en gingen van start met een crowdfundingactie om het nodige geld alsnog bij elkaar te krijgen. Vrij snel waren er ook plannen voor een benefietshow en vandaag kwam minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) met nog 50.000 euro op de proppen. 

"De film komt er"

"Het is onwaarschijnlijk", reageert De Hert. "Het vervelende is wel dat de pers zo dicht op mijn huid zit. Ik kom al die dingen te weten en enkele seconden later hangen er al journalisten aan de telefoon met de vraag wat ik ervan vind. Ik heb nog geen tijd gehad om na te denken over wat ik ervan vind."

Hoe dan ook lijkt de regisseur met alle acties genoeg geld te hebben voor de nodige afwerking. "De film komt er zeker. De kans is groot dat dat eind dit jaar of begin volgend jaar zal zijn. Je moet niet alles zelf doen. Er zijn veel competente mensen in België die alles weten van film- en geluidstechnieken."

Het project heeft wel meer dan tien jaar stilgelegen. Daardoor moeten er nog extra interviews worden afgenomen. Hij denkt onder meer aan de broers Dardenne, Adil El Arbi en Bilall Fallah. "Er zijn veel mensen die ik nog kan interviewen. Er worden hier absoluut goede dingen gemaakt."

Ziek

De regisseur verblijft momenteel in het ziekenhuis en werd per taxi naar de studio van "Van Gils & Gasten" gebracht. "Ik heb al heel mijn leven diabetespatiënt, maar ik snoep nogal graag", zegt hij. "Ik doe mijn best om het niet te doen, maarja. Soms denk ik: beter een kort en hevig leven dan een lang en vervelend."

Bekijk het volledige gesprek in "Van Gils & Gasten":