Schildpad krijgt steunwielen na overmatig paren

In het Verenigd Koninkrijk heeft een schildpad van 100 kilo steunwielen aangemeten gekregen omdat hij last had van artritis in zijn achterpoten. Die aandoening was het gevolg van een overijverige deelname aan een kweekprogramma.

Bezoekers van het Dinosaur Adventure Park in het Verenigd Koninkrijk krijgen dezer dagen een opmerkelijk tafereel te zien wanneer ze de Secret Animal Garden binnenstappen: daar loopt sinds enkele weken een schildpad van 100 kilo rond met steunwielen aan zijn achterpoten.

Die schildpad, dat is Bert. Hij is 22 en behoort tot de zogenoemde spoorschildpadden. Hoewel hij in de fleur van zijn leven is, heeft hij een moeilijke periode achter de rug.

Alles begon met een nochtans niet onaangename taak in 2011: het dierenpark leende Bert toen twee maanden uit voor een kweekprogramma. Bij liefst vijf vrouwtjes heeft hij in die periode een onbekend aantal kleine schildpadden verwekt.

Eenmaal hij naar het Dinosaur Adventure Park was teruggekeerd, merkten zijn verzorgers dat hij steeds meer moeite had om zich voort te bewegen. Zijn achterpoten bleken zwaar ontstoken.

Toen de artritis eind vorig jaar opnieuw in alle hevigheid de kop op stak, besloten zijn verzorgers hem steunwielen om te gespen. Sindsdien kan Bert weer vlot stappen wat zijn levenskwaliteit aanzienlijk ten goede komt.

Net als mensen hebben schildpadden vooral bij koud en nat weer last van artritis. Waarschijnlijk zal Bert zijn steunwielen over enkele weken daarom alweer achterwege kunnen laten wanneer de lente aanbreekt.