Toots Thielemans, Guust Flater en René Magritte krijgen herdenkingsmunt

De Koninklijke Munt van België gaat dit jaar een herdenkingsmunt uitbrengen voor de vorig jaar overleden jazzmuzikant Toots Thielemans. Ook stripfiguur Guust Flater en de surrealist René Magritte zullen in 2017 op een munt sieren, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.

Dit jaar zal de Koninklijke Munt negen nieuwe herdenkingsmunten uitbrengen. Naar aanleiding van het overlijden van Thielemans zal een zilveren muntstuk van 20 euro worden uitgegeven. De muntslag is voorzien voor 30 januari, zegt Adyns.

Daarnaast krijgt ook René Magritte - de surrealistische kunstenaar die 50 jaar geleden overleed - een eigen munt. Het gaat om een gouden muntstuk van 100 euro. Om de 60e verjaardag van de uitgave van de eerste strip van Guust Flater te vieren, komen er kopernikkelen stukken van 5 euro van het stripfiguur.

Harttransplantatie, Antwerps station en Verdrag van Maastricht

De Koninklijke Munt ziet nog meerdere redenen om herdenkingsmunten uit te geven. Zo komen er zilverstukken van 5 euro om de 50e verjaardag van de eerste harttransplantatie te vieren, net zoals er zilverstukken van 10 en 50 euro worden uitgegeven met als thema het station van Antwerpen.

Om de 150e verjaardag van de publicatie van de roman "Legende van Tijl Uilenspiegel" door Charles Decoster te vieren, zal de Koninklijke Munt zilverstukken van 10 euro uitgeven. Ook de 25e verjaardag van het Verdrag van Maastricht wordt herdacht met de uitgave van goudstukken ter waarde van 52 euro.

Ter nagedachtenis van koningin Maria-Hendrika, vrouw van Leopold II, brengt de Koninklijke Munt goudstukken van 12,5 euro uit. Het 200e geboortejaar van architect Joseph Poelaert wordt ten slotte herdacht met zilverstukken van 20 euro.

Meest gelezen