Vestigingswet moet binnenkort ook gelden voor buitenlanders

Ook buitenlanders die in ons land een beschermd beroep willen uitoefenen, moeten zich binnenkort houden aan de voorwaarden van de vestigingswet. Dat zegt minister van Economie Philippe Muyters (N-VA). "Ik wil eerst met de sectoren bekijken wat we als oplossing zien, en dan ga ik ermee naar de regering", zegt hij.

Belgen  die een beschermd beroep willen uitoefenen, zoals kapper, tandtechnicus of opticien, moeten daarvoor de juiste diploma's en vergunningen kunnen voorleggen. Die voorwaarden worden bepaald in de vestigingswet.

Maar die vestigingswet blijkt niet te gelden voor andere Europese burgers, want sinds maart is een Europese richtlijn van kracht die stelt dat wie in een EU-land een beschermd beroep mag uitoefenen, dat ook elders binnen de EU moet kunnen. "Dat is de wereld op zijn kop", klaagde Lorin Parys (N-VA) vandaag in Het Laatste Nieuws. "De lat moet gelijk liggen voor iedereen."

"Botte afschaffing wet is geen optie"

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) wil ervoor zorgen dat Belgen niet langer worden benadeeld. "Ik wil eerst met de sectoren bekijken wat we als oplossing zien, en dan ga ik ermee naar de regering", reageert hij. "Is de vestigingswet afschaffen de enige mogelijkheid? Dan zal ik daar zo mee naar de regering gaan. Zien we nog andere oplossingen, dan zullen we die naar voren schuiven."

De ondernemersorganisaties zijn het ermee eens dat discriminatie uit wereld moet worden geholpen, maar reageren afwachtend. "Het is het goede moment om de vestigingswet te evalueren, maar een botte afschaffing is geen optie", zegt Unizo. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen waarschuwt voor "paniekvoetbal".