Waarom Helmut Lotti Vlaanderen voor Duitsland verruilt

Helmut Lotti wil volop inzetten op zijn carrière in Duitsland en heeft er zelfs een verhuizing voor over. Zeven jaar hebben zijn fans in de Duitstalige landen niets van hem gehoord, maar de voorbije herfst heeft hij er zijn album "Faith, hope & love" opnieuw uitgebracht onder de titel "The comeback album". En hij gaat er ook uitgebreid op tournee. De keuze voor Duitsland lijkt een weloverwogen beslissing, want daar zitten zijn fans het meest op hem te wachten.

Lotti heeft als artiest al verschillende watertjes doorzwommen. Hij nam in 1989 deel aan de Soundmixshow in Nederland als Elvisimitator, wat hem meteen een platencontract opleverde. Drie singles uit zijn debuut "Vlaamse nachten" belandden op één in de Belgische Ultratop. Ook zijn volgende Nederlandstalige albums scoorden goed.

In 1995 brak hij internationaal door met "Helmut Lotti goes classic". Na vijf "Classic"-albums maakt hij ook van Afrikaans, Latino en Russisch repertoire lichtklassieke versies. Daarna volgden nog "My tribute to the king", een eerbetoon aan Elvis Presley en waagde hij zich aan het croonergenre. In 2013 gooide Lotti het over een andere boeg met "Mijn hart en mijn lijf", een album met Nederlandstalige nummers waarmee hij eerder op het Radio 1-publiek mikte. Stef Kamil Carlens van Zita Swoon was de producer. Door zijn Vlaamse fans van het eerste uur werd het echter minder goed onthaald.

In september vorig jaar kondigde Helmut Lotti aan dat hij opnieuw een internationale carrière ambieerde. Die gaat hij nu zoeken in de regio waar hij zijn grootste successen behaalde, de Duitstalige wereld. Op 21 oktober vorig jaar bracht hij zijn album "Faith, hope and love" (uit 2015) opnieuw uit onder de titel "The comeback album".

Voor de Duitstalige markt is dat album zelfs in een nieuw jasje gestoken. "De Duitsers bij RCA Deutschland hebben het opnieuw geproducet", legt Marc Brillouet, vroeger presentator van "Funiculi funicula" bij Radio 2 en producer, uit aan deredactie.be. "Zij hebben er meer galm opgezet, het is met meer schmalz (sentimentaliteit), je hoort meer violen."

Bekijk hier het optreden van Helmut Lotti tijdens Schlagerbooom:

"Duitse fans zijn zeer trouw"

Met deze stap in zijn carrière keert Helmut Lotti dus terug naar de plek waar zijn fans op hem zitten te wachten, de Duitstalige landen. In het verleden heeft hij miljoenen albums verkocht en daarom waagt hij er nu opnieuw zijn kans. "Lotti was "big" in de Duitstalige landen", vervolgt Brillouet. "Zijn album staat in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ook in de top 30 van de albumlijst", zegt Brillouet. "Daar was er veel meer vraag van de fans."

Helmut Lotti gaf vorig najaar zelf al aan dat het kriebelde en stak ook niet onder stoelen of banken dat hij "opnieuw Helmut Lotti wilde zijn".

Brillouet ziet zeker potentieel in de comeback van Lotti in Duitsland. "Duitse fans zijn zeer trouw en Helmut Lotti is joviaal. Ik vermoed wel dat hij ook zal terugvallen op zijn repertoire van vroeger, in combinatie met classics en croonerversies. Hij is in eerste instantie een zanger, hij kan veel dingen aan. En ik ga ervan uit dat hij voor deze beslissing niet over 1 nacht ijs is gegaan."

Op 27 april start in Osnabrück in Duitsland The Comeback Tour waarmee hij met groot orkest door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk trekt. De tournee strekt zich uit over april en mei, maar er is ook al een reeks optredens gepland in december.

Bekijk hier een interview van Helmut Lotti met Radio Berlin: