6.000 euro boete voor beide ouders die 11-jarige met Porsche lieten rijden

De ouders van een 11-jarige jongen zijn door de Brugse politierechter veroordeeld tot een geldboete van elk 6.000 euro, waarvan de helft met uitstel, omdat ze hun zoon aan hoge snelheid met een Porsche deden rijden. De vader krijgt ook drie maanden rijverbod en zal zijn theoretisch rijexamen opnieuw moeten afleggen.

In maart 2016 is een filmpje opgedoken van de jongen achter het stuur van de Porsche Cayenne. Hij haalde in de bebouwde kom in Jabbeke een snelheid van ongeveer 100 kilometer per uur. Uit de beelden blijkt ook dat de vader zijn zoon aanzet om harder te rijden. De moeder zit op de achterbank en grijpt niet in.

In hun verhoor beweren de ouders dat het om een oud filmpje gaat, waardoor de feiten verjaard zouden zijn. Door het beeld te verduidelijken komt op de achtergrond echter op een bouwvergunning een datum in beeld. Op die manier kunnen de speurders achterhalen dat de beelden wel degelijk recent zijn opgenomen. Het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge vervolgt beide ouders voor het toevertrouwen van een voertuig aan een persoon zonder rijbewijs én voor het aanzetten tot onverantwoord rijgedrag. De jongen zelf krijgt geen maatregel opgelegd.

De verdediging haalt op de zitting enkele procedurele argumenten aan. Zo beschikt het parket niet over de originele beelden. "Dat filmpje van de site van Het Nieuwsblad is duidelijk bewerkt en dus onbetrouwbaar", aldus meester Samuel Stevens. Volgens de advocaat van de ouders was het bewuste voertuig zelfs al verkocht op het moment dat de feiten volgens het OM zouden gebeurd zijn. Het is volgens meester Stevens dus absoluut niet bewezen dat zijn cliënt de beelden heeft gemaakt.

Geen onrechtmatig verkregen bewijs

De beklaagden zijn zelf niet aanwezig op het proces, omdat ze de aandacht van de pers vrezen. De politierechter biedt hen de mogelijkheid om vandaag toch naar de zitting te komen, maar daar gaan de beklaagden niet op in. "Door de dialoog uit de weg te gaan, maken zij een meer persoonlijke aanpak onmogelijk", stelt de politierechter in het vonnis.

In het vonnis zijn alle procedurele argumenten van tafel geveegd. Zo betekent de media-aandacht niet dat er geen eerlijk proces meer mogelijk is. Hierbij verwijst de politierechter naar gemediatiseerde moordzaken zoals de Kasteelmoord. De privacy van de beklaagden kan ook niet geschonden zijn aangezien ze het filmpje zelf openbaar hebben gemaakt.

De toevoegingen door Het Nieuwsblad, zoals het onherkenbaar maken van de jongen, doen volgens de politierechter niets af aan de essentie van de beelden. "Het is immers niet omdat er een logo van een krant in een filmpje verschijnt dat het filmpje sowieso onbetrouwbaar zou zijn." Van onrechtmatig verkregen bewijs is dus ook geen sprake.

"Van de auto maakt men een speelgoedje"

"Van een echte auto maakt men voor het kind een speelgoedje; van de echte openbare weg maakt men voor het kind een speeltuin. En dan zal men verwonderd zijn dat het kind de openbare weg beschouwt als een speelplaats, auto's beschouwt als speelgoed en van oordeel is dat de wet en het verkeersreglement er is voor 6 miljoen Vlamingen, maar niet voor deze familie."

De rechter vindt het stuitend dat ouders hun kind op een dergelijke manier opvoeden. In het vonnis wordt verwezen naar een recente studie van het BIVV. Daaruit blijkt dat Belgen vinden dat anderen zich moeten houden aan snelheidsbeperkingen, maar milder zijn voor zichzelf. "Beklaagden zijn een typisch voorbeeld voor deze mentaliteit. Men ziet de splinter in andermans oog en men zoekt spijkers op laag water, maar men ziet niet de balk in het eigen oog en heeft ter vergoelijking van het eigen gedrag 1.001 excuses."

De vader van het gezin wordt veroordeeld tot 6.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel, en drie maanden rijverbod. Vooraleer hij zijn rijbewijs terugkrijgt zal hij een psychologisch onderzoek moeten ondergaan en zijn theoretisch rijexamen opnieuw moeten afleggen. Zijn vrouw krijgt een boete van 6.000 euro, waarvan de helft met uitstel.

Het filmpje:

Herbekijk hieronder het bewuste filmpje in de reportage uit Het Journaal van 18/03/16.