"Sherlock" slachtoffer van hacking in Rusland

Consternatie bij de BBC afgelopen zondag. Uren voor de langverwachte seizoensfinale van de detectivereeks "Sherlock" zou worden uitgezonden, bleek dat de aflevering in Rusland al online te zien was. Channel One, de Russische staatszender die de uitzendrechten op de serie bezit, zegt dat het het slachtoffer geworden is van een hacking. De BBC onderzoekt wie achter het lek zit.

De laatste aflevering van "Sherlock" was sowieso al het onderwerp van een kleine hype omdat scenarioschrijver Steven Moffat in interviews min of meer te kennen had gegeven dat het wel eens de allerlaatste aflevering van de huidige reeks zou kunnen zijn.

"We hebben het niet geschreven met de bedoeling dat het de laatste zou zijn, maar het zou wel eens kunnen. We zouden hier kunnen eindigen. In de vorige reeksen kon dat niet omdat die altijd eindigden op een enorme cliff-hanger", aldus Moffat.

Feest vergald

De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. De eerste aflevering van het nieuwe, vierde seizoen op nieuwjaarsdag was met 8,1 miljoen kijkers  - en ruim 11 miljoen als ook de uitgestelde kijkers meegeteld werden - een absoluut kijkcijferkanon.

Na de hacking zondag zakten de cijfers echter ineen als een soufflé. Ondanks de zorgvuldig opgebouwde mediacampagne keken nog slechts 5,9 miljoen Britten live naar het mogelijk laatste optreden van Benedict Cumberbatch als Sherlock en Martin Freeman als zijn hulpje Dr. John Watson. Met de kijkers die uitgesteld keken, steeg dat uiteindelijke cijfer nog tot zo'n 9,5 miljoen maar voor de BBC was het feest toch vergald.

BBC Worldwide dat de producten van de BBC verdeelt, wil nu onderzoeken wie achter het lek zit. De illegaal vertoonde aflevering was in het Russisch gedubd.

Channel One zelf zegt dat het gehackt werd "door een externe, derde partij die hiervoor geen toestemming had". De staatszender zegt alles in het werk te zullen stellen om de bron van het lek te achterhalen en verontschuldigt zich voor "elk mogelijk ongemak".

Toen duidelijk werd dat de aflevering uren voor de uitzending al online te zien was, probeerde de BBC overigens nog de schade te beperken. Het stuurde een tweet met de vraag aan de kijkers die de aflevering al gezien hadden om de plot niet te verklappen en zo het kijkplezier voor miljoenen Britten niet te verpesten. De laatste aflevering, met een glimprol voor zanger Paul Weller, werd overigens op gemengde kritieken onthaald.