Amnesty International bezorgd over fundamentele vrijheden in België

De antiterreurmaatregelen die Europese landen in de nasleep van de recente terreuraanslagen hebben goedgekeurd, ondermijnen onze fundamentele vrijheden en mensenrechten. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport. In het rapport "Gevaarlijk disproportioneel: de almaar uitbreidende nationale veiligheidsstaat in Europa", neemt Amnesty ook ons land op de korrel.

Ook ons land krijgt dus kritiek in het rapport. "Het gaat om het recht op privacy, het recht op vrijheid van meningsuiting en het afnemen van de nationaliteit. Daar zien we dat België niet immuun is voor de Europese trend waarbij antiterreurwetgeving de mensenrechten in het gedrang brengt", zegt Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen.

"De voorbeelden uit de verschillende Europese landen tonen aan wat de risico's zijn. Het is belangrijk dat een rigoureuze mensenrechtentoets wordt gedaan, vooraleer nieuwe maatregelen worden ingevoerd", voegt De Graeve er nog aan toe.

"Ongecontroleerde macht vertrappelt vrijheden"

Amnesty lichtte de voorbije twee jaar, sinds de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, de antiterreurmaatregelen door van 14 Europese lidstaten, waaronder België. Volgens Amnesty werden in de nasleep van de aanslagen in Parijs, Brussel en Berlijn "halsoverkop een stortvloed aan wetten en amendementen goedgekeurd, die onze fundamentele vrijheden ondermijnen en onze felbevochten mensenrechten ontmantelen".

"Deze antiterreurmaatregelen zijn al verontrustend genoeg elk apart, maar samen tonen ze een verontrustend beeld waarin ongecontroleerde macht vrijheden vertrappelt die lange tijd vanzelfsprekend leken", zegt John Dalhuisen, directeur van Amnesty International in Europa.

Meer concreet zegt Amnesty dat de maatregelen "de rechtsorde aantastten, de uitvoerende macht versterkten, rechterlijke controle inperkten, de vrijheid van meningsuiting beperkten en iedereen aan ongecontroleerde massa-surveillance door de overheid blootstelden". Vooral buitenlanders, en etnische en religieuze minderheden voelden daarvan de impact.