Betalen met de kaart kan binnenkort overal gratis dankzij Europa

Binnenkort mogen handelaars in ons land klanten die met een kaart betalen niet langer een toeslag aanrekenen. Dat bevestigt de federale overheidsdienst Economie. Het gaat om nieuwe wetgeving op basis van een Europese richtlijn.

Vandaag mag een handelaar nog kosten aanrekenen voor betalingen met een kaart. Het mag enkel gaan om de werkelijke kosten. Winst maken mag niet.

Nieuwe wetgeving maakt dit binnenkort onmogelijk, zo bevestigt de FOD Economie het bericht van 'De inspecteur' op Radio 2. Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn. Die zal ongeveer binnen een jaar in werking treden.

Concreet mogen handelaars klanten niet langer een toeslag aanrekenen wanneer ze met de meest gebruikte kaarten betalen, zoals Bancontact, Maestro, Visa of Mastercard. "Dus vanaf dan zal de consument niet meer extra moeten betalen omdat hij met de kaart wil betalen", klinkt het bij de FOD Economie.