Britse premier May: "Handelsakkoord met EU, maar buiten de eenheidsmarkt"

Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie, maar stapt niet uit Europa. Dat is de boodschap die de Britse premier heeft gebracht tijdens een langverwachte toespraak over hoe zij de brexit wil aanpakken. Ze gaf een uitgebreide uitleg die neerkomt op een ambitieus handelsakkoord met de EU, maar buiten de eenheidsmarkt. Dat betekent een zogenoemde harde brexit.

"Zes maanden geleden hebben de Britten voor verandering gestemd", stak May van wal. Dat betekent in haar ogen dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt en de wereld omarmt. Op het spreekgestoelte in Lancaster House prijkte niet toevallig "A global Britain".

Er volgde een lange uitleg over waar ze met Groot-Brittannië naartoe wil: "Een grote globale handelsnatie die wereldwijd wordt gerespecteerd." Hoewel een terugkeer naar het "British Empire" tot het verleden hoort, wil May toch duidelijk naar de wereld buiten Europa kijken.

"We stappen uit de Europese Unie, maar niet uit Europa", aldus de Britse premier. Ze wees op de verschillende politieke tradities tussen haar eigen land en die op het Europese vasteland. "Het Verenigd Koninkrijk moet niet binnen de EU blijven ten koste van onze banden met de rest van de wereld."

In dat verband viel op hoe May de nadruk legde op het multiculturele aspect van haar land, het gevolg van de Britse rol op het wereldtoneel uit het verleden.

Grootst mogelijke toegang tot de Europese markt

Wat moet er volgens haar dan wel gebeuren? "Een ambitieus vrijhandelsakkoord met de Europese Unie, zonder lidmaatschap van de eenheidsmarkt." May gebruikt niet graag de woorden "harde brexit", maar wat ze vandaag in Londen heeft gezegd, komt daar wel op neer.

Dat betekent niet dat alle bruggen met Europa worden opgeblazen. "Wij willen dat de Europese Unie een succes blijft, maar we willen hetzelfde voor Groot-Brittannië." Volgens May wil haar land een goede buur en vriend van de EU blijven. Ze streeft naar eigen zeggen naar een positief en constructief partnerschap met de EU.

Dat partnerschap moet volgens May haar land de grootst mogelijke toegang tot de Europese markt geven. Ze erkent dat er compromissen moeten worden gesloten en zegt dat er ook een nieuw douaneakkoord met de EU moet worden gesloten.