Derde proces-Cools al na twee dagen definitief stopgezet

Het assisenproces over de moord op gewezen PS-politicus André Cools zal niet worden overgedaan en stopt dus vandaag, op de tweede dag van het proces. Cools werd meer dan 25 jaar geleden dood geschoten. Het hof heeft beslist dat de zaak niet ontvankelijk is.

Twee verdachten, die als opdrachtgevers beschouwd werden, stonden op dit proces terecht. Maar de zaak is volgens het hof van assisen niet ontvankelijk en het proces begint dus niet.

Het waren de advocaten van de twee beklaagden die gisteren
heel wat redenen aandroegen om te verhinderen dat dit proces zou plaatsvinden. De rechters geven hen gelijk. Zo is de redelijke termijn overschreden. "Dat betekent dat er veel te veel tijd is verlopen tussen de feiten en het proces. André Cools is in 1991 doodgeschoten", legt justitiespecialiste Liesbeth Indeherberghe uit

De twee beschuldigden hebben ook geen bijstand gekregen van een advocaat bij het eerste verhoor. Dat was cruciaal in de procedure, zeggen de rechters. Bovendien zijn heel wat getuigen overleden. Getuigen komen normaal gezien op zo'n proces zelf hun verhaal nog eens doen.