Deze acht voorspellingen van "The Simpsons" kwamen uit in 2016

"Simpsons did it": het is een manier om te vertellen dat een trend of origineel idee al geopperd werd in de animatieserie lang voor het een trend werd. Het vermogen van "The Simpsons" om de toekomst te voorspellen, is dan ook haast griezelig te noemen. Maar 2016 is wel een heel goed jaar geweest: maar liefst acht voorspellingen die de makers ooit in één van de afleveringen deden, zijn dit jaar realiteit geworden. Variety heeft ze allemaal voor u opgelijst.

1. President Donald Trump

Lang voor iedereen, 16 jaar om precies te zijn, voorspelde "The Simpsons" al het onmogelijke: Donald Trump zou ooit president van de Verenigde Staten worden. Scenarist Dan Greaney reageerde in maart vorig jaar, toen Trump nog in de running was om presidentskandidaat te worden: "Dat leek de logische laatste halte voor het absolute dieptepunt." Na de presidentsverkiezingen deden de makers er nog een schepje bovenop: "Being right sucks", klonk het in november. Als het een geruststelling kan zijn voor de fans: na Trump is het de beurt aan Lisa Simpson om zich te bewijzen. Kennen we de 46e president ook al?

2. Het bizarre avontuur van Johnny Depp in Australië

Toen Johnny Depp nog samen was met Amber Heard kwam het koppel terecht in een bizar schandaal in Australië dat uiteindelijk culmineerde in een publieke verontschuldiging van de twee aan het land. Iets wat ook Bart Simpson levendig herkent. In 1995 moest ook Bart publiekelijk een welgemeende sorry zeggen omdat hij de Australische wet niet gerespecteerd had. 

3. De censurering van Michelangelo's "David"

In 1990 protesteerden boze inwoners van Springfield tegen de tentoonstelling van de naakte "David" van Michelangelo. De Springfielders censureerden het beeld uiteindelijk door hem een broek aan te trekken. En ook hier haalt de realiteit de fictie in, want afgelopen zomer klonken er boze stemmen uit Rusland. Reden: een replica van de naakte "David" van Michelangelo.

4. Nobelprijswinnaar Bengt Holmström

Milhouse van Houten, beste vriend van Bart Simpson, voorspelde zes jaar geleden dat Bengt R. Holmström de Nobelprijs voor de Economie in de wacht zou slepen. En zo geschiedde. Samen met Oliver Hart mocht Holmström dit jaar de Nobelprijs in ontvangst nemen.

5. Tetris trilogie

Een film gebaseerd op Tetris? Niet zo gek voor "The Simpsons": in 2010 bedachten de makers een film over Tic-Tac-Toe: X v. O, oftewel: OXO.

6. Het drankje van Yoko Ono

Homer vormt samen met enkele vrienden een band, die een duidelijke parodie is op de Beatles. Barney Gumble date vervolgens een tijdlang een mysterieuze Japanse vrouw die op café een "enkele pruim, drijvend in parfum, geserveerd in iemands hoed" bestelt. Op een tentoonstelling van Yoko Ono in het Reykjavik Art Museum deze herfst stond een beeld met, u raadt het nooit: "een enkele pruim, drijvend in parfum, geserveerd in iemands hoed". Eerder een hommage dan een voorspelling, maar toch...

7. Westworld

Toen de familie Simpson Bloodbath Gulch bezocht, een themapark over het Wilde Westen, waar de medewerkers sexy robots waren, voorspelden ze eigenlijk al "Westworld", een tv-serie die in oktober vorig jaar op antenne ging. De serie is natuurlijk gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973, maar daar was nog geen sprake van sexy vrouwelijke robots.

8. Opkomst van fake nieuws

Een audio-opname waarin president Obama immigranten zonder papieren aanmoedigt om te stemmen bij de verkiezingen; het betere knip- en plakwerk, want Obama heeft nooit zoiets verkondigd, lijkt wel heel sterk op de episode "Homer Badman", waarin Homer Simpson beschuldigd wordt van seksuele intimidatie. De beschuldiging wordt nog versterkt door een bewerkt video-interview. Een voorbode van het fake nieuws?