Emotionele Philippe Geubels: "Ik heb het geluk van twee moeders gehad te hebben"

We kennen Philippe Geubels als de komiek met het nasale stemmetje, maar achter de lach zit ook een emotioneel kantje. Hij verloor zijn moeder zonder echte herinneringen aan haar gehad te hebben. Zijn stiefmoeder speelde een belangrijke rol in zijn leven. "Toch is het een impasse. Ik had mijn stiefmoeder nooit leren kennen als dat niet gebeurd was met mijn moeder. Ik denk dan maar: "Ik heb het geluk van twee moeders gehad te hebben"."

Vlaanderen - en steeds meer Nederland - kennen hem als de man met de nasale stem, maar hoe is Philippe Geubels ooit in het vak gerold? "Ik had altijd plannen en ideeën. Ik was toevallig op een optreden beland van Alex Agnew, Nigel Williams, Raf Coppens en Bert Kruismans. Ik vond dat fantastisch leuk. En ik heb gewoon gedacht: "Oh dat zou ik ook wel willen doen"."

Hij benadrukt dat het hem gelukt is omdat hij er echt hard voor heeft gewerkt. "Ik reed heel België rond, maar verdiende niks. Dan trad ik voor 70 euro op in Hoeselt, dat is bijna zoveel als ik moest betalen voor de naft die ik nodig had om naar daar te rijden. En 's morgens stond ik in de Colruyt. Ik was een zombie, maar het was een fantastische tijd."

"De vloek van zijn werk"

Toch wil hij ook onderstrepen dat komiek zijn méér is dan simpelweg op een podium stappen. Mensen denken vaak dat hij de kamer maar moet binnenstappen om grappig te zijn. Geubels noemt dat "de vloek van zijn werk". "Je werkt zo hard om het er plezant en gemakkelijk te laten uitzien, dat mensen denken dat je niet moet werken."

"Ik vind het vaak denigrerend als mensen zeggen: "Jij moet maar iets zeggen en dan lachen ze!" Als mensen je kennen, krijg je in het begin misschien wat meer krediet. Maar doe drie slechte moppen en dat is ook weg."

"Gevoelsmatig was mijn moeder weg toen ik drie was"

Als Geubels in de jeugdkamer terugblikt op zijn kindertijd, krijgt hij een krop in de keel en wordt het heel stil. De komiek kent zijn moeder niet of nauwelijks en heeft geen echte herinneringen aan haar. Ze werd getroffen door een virus en belandde in een langdurige coma. "Ik was geen drie jaar meer toen ze gestorven is, maar gevoelsmatig was ze weg toen ik drie was. Ze was er ook echt niet meer."

Hij realiseert zich dat de dood van zijn moeder mee zijn karakter gevormd heeft. "Ik denk dat ik daarom ook niet op acht jaar kan plannen, gewoon omdat ik toch altijd een beetje het gevoel heb dat het rap gedaan kan zijn."

Nu hij zelf vader is van een dochtertje beseft hij ook veel beter wat zijn vader allemaal voor zijn kinderen gedaan heeft. En ook zijn stiefmoeder speelde een belangrijke rol in zijn leven. "Toch is het een impasse. Ik heb het er wel moeilijk mee, want ik zou haar nooit hebben leren kennen als dat niet gebeurd was met mijn moeder. Ik denk dan maar: "Ik heb het geluk van twee moeders gehad te hebben"."

"Mama's jasje beter dan The Beatles"

Geubels liet zich al ontvallen dat hij een grote liefhebber is van Nederlandstalige muziek. Zo vindt hij Mama's jasje beter dan The Beatles. Na het avondeten wagen hij en zijn gast pianist Jef Neve zich aan een eigen, hilarische versie van het bekende "Zo ver weg". 

"Stand-upcomedy wordt onderschat"

Tijdens het ontbijt moet hem nog iets van het hart. "Ik vind dat mensen stand-upcomedy altijd onderschatten. In de zin van: als je een theaterstuk brengt, moeten er allerlei omstandigheden in orde zijn om je publiek te kunnen meenemen in het verhaal. En eigenlijk is dat met stand-upcomedy net hetzelfde."

Hij vertelt dat hij de keren niet kan tellen dat hem gevraagd werd op een pensenkermis op te treden op een bak bier. "Maar zo werkt dat niet. Je mag de beste stand-upcomedian zijn, dat werkt nooit."