Gambia roept noodtoestand uit, TUI evacueert vakantiegangers

In Gambia heeft het parlement de noodtoestand uitgeroepen, amper 2 dagen vooraleer aftredend president Yahya Jammeh in principe de macht aan zijn opvolger Adama Barrow moet overdragen. Omdat het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor het West-Afrikaanse land heeft aangepast, evacueert reisorganisatie TUI alle reizigers.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
(archieffoto)

"Een uitzonderlijk niveau van buitenlandse inmenging, zonder voorgaande." Zo omschrijft aftredend president van Gambia Jammeh de presidentsverkiezingen die begin vorige maand hebben plaatsgevonden. Oppositiekandidaat Barrow trok daarbij aan het langste eind.

Jammeh gaf aanvankelijk zijn nederlaag toe, maar trok de uitslag enkele dagen later alsnog in twijfel. Zijn partij trok hierop naar het Hooggerechtshof om het resultaat te annuleren wagens onregelmatigheden.

Nu heeft het parlement van het West-Afrikaanse land de noodtoestand uitgeroepen en dit voor een periode van drie maanden. Dat gebeurt amper twee dagen vooraleer Jammeh in principe de macht aan Barrow moet overdragen. Dankzij de noodtoestand, kan die eerst drie maanden langer aan de macht blijven.

Negatief reisadvies

Net als talrijke andere waarnemers, verwacht het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zware onlusten. "Dat kan onveilige situaties opleveren voor de in het land aanwezige vakantiegangers", luidt het. Het ministerie past daarom het reisadvies aan en raadt alle niet noodzakelijke reizen naar Gambia af.

Dit betekent dat het land zolang niet geschikt is als toeristische bestemming. TUI heeft hierop beslist alle vakantiegangers uit Gambia te evacueren. De reisorganisatie stelt hun veiligheid voor alles. "Daarom brengen wij geen nieuwe vakantiegangers naar Gambia. Ook hebben wij besloten de 225 reizigers die al ter plaatse zijn, vervroegd naar België terug te vliegen", luidt het nog.

Concreet stuurt TUI morgen een vliegtuig naar Gambia om alle vakantiegangers op te pikken en naar huis terug te vliegen.