Harde brexit: "Schotland moet een andere toekomst kunnen kiezen"

Zoals verwacht wordt in Schotland negatief gereageerd op de toespraak van de Britse premier Theresa May waarin ze een harde brexit aankondigt, wat inhoudt dat het Verenigd Koninkrijk de Europese eenheidsmarkt verlaat. Volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon is dat "catastrofaal" voor de Britse economie, en hebben de Schotten daar niet voor gestemd. Sturgeon zei dat de Schotten "een andere toekomst kunnen kiezen", een nauwelijks verholen dreiging met een nieuw referendum over onafhankelijkheid.
Nicola Sturgeon in Brussel in 2016 (archief).

De Schotse regering van de SNP, de Scottish National Party, heeft de voorbije maanden herhaaldelijk geopperd dat ze een nieuw referendum over onafhankelijkheid kan organiseren indien Schotland uit de Europese eenheidsmarkt zou gemanoeuvreerd worden.

Het woord referendum gebruikte Sturgeon vandaag niet, maar ze beklemtoonde wel dat Schotland "een andere toekomst" kan kiezen.

In juni vorig jaar koos een meerderheid van de kiezers in het Verenigd Koninkrijk voor een vertrek uit de Europese Unie, maar in Schotland koos een ruimere meerderheid voor het behoud van het lidmaatschap. Sturgeon heeft sindsdien een reeks voorstellen aan de Britse regering overgemaakt om de Schotse positie te verduidelijken, en om tegemoet te komen aan de wensen van de Schotten.

"Hoewel de discussie over die voorstellen nog steeds voortduurt, en hoewel de premier vandaag haar belofte herhaald heeft om ons plan de nodige aandacht te geven, hebben we nog geen aanwijzingen gezien dat er naar de stem van Schotland geluisterd wordt, of dat er rekening wordt gehouden met onze belangen", zo zei Sturgeon.

"We kunnen niet toelaten dat de Britse regering ons uit de EU en de eenheidsmarkt haalt, zonder rekening te houden met de impact daarvan op onze economie, onze banen, onze levensstandaard en onze reputatie als een open, tolerant land, zonder dat Schotland de mogelijkheid heeft om te kiezen tussen dat en een andere toekomst", zo voegde ze eraan toe.

"Met haar verklaringen vandaag heeft de premier die keuze enkel maar meer waarschijnlijk gemaakt", zo zei Sturgeon in een duidelijke verwijzing naar een nieuw referendum over onafhankelijkheid.

Op 18 september 2014 heeft de toenmalige Schotse premier Alex Salmond een referendum over de onafhankelijkheid van Schotland gehouden. Een meerderheid van 55,3 procent stemde toen tegen de onafhankelijkheid, 44,7 procent voor, maar destijds was er nog geen sprake van de brexit. Bij het referendum over de brexit stemde 62 procent van de Schotten tegen het verlaten van de EU en slechts 38 procent voor.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen