In 2003 zijn er ook contacten geweest tussen N-VA en VLD voor een kartel

Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch stond de voorbije 20 jaar op de eerste rij bij alle grote politieke gebeurtenissen in ons land. "De wissel van de macht", zijn boek over de nieuwe politieke eeuw, is nu ook voor Canvas in beeld gebracht. De journalist interviewde 27 toppolitici over de zes meest markante politieke gebeurtenissen van de voorbije jaren. Het levert de kijker enkele verrassende nieuwe inzichten op, bijvoorbeeld over de zoektocht in 2003 van de toen nog piepjonge partij N-VA naar een kartelpartner.
© VRT - Joost Joossen

In aflevering vier, over het uiteenvallen van het kartel tussen CD&V en de N-VA, neemt Van de Looverbosch ons terug naar die periode. De federale verkiezingen van 18 mei hebben CD&V noch de nog nieuwe partij N-VA de verhoopte vooruitgang gebracht. Na lange onderhandelingen komt er een kartel tussen de twee partijen.

De samenwerking is meteen raak. Bij de regionale en Europese verkiezingen enkele maanden later wordt het kartel de grootste politieke formatie in Vlaanderen. Maar het is een broze liefde, zo blijkt al gauw.

N-VA in kartel met Open VLD?

Tijdens zijn interviews met onder meer Bart De Wever, Ben Weyts (beiden N-VA), Kris Peeters en Yves Leterme (beiden CD&V) ontdekt Van de Looverbosch iets dat tot nog toe altijd binnenskamers is gebleven.

Zo vertelt Ben Weyts dat de N-VA tijdens haar zoektocht naar een partner op een bepaald moment ook onderhandelingen heeft aangeknoopt met Open VLD. "Er waren gesprekken geweest met Karel De Gucht en op een bepaald moment lag er ook al een basistekst op tafel. De liberalen hadden geen enkel bezwaar om met de N-VA in zee te gaan, maar de partij voelde aan dat Open VLD het kartel wou gebruiken om de partij uit te schakelen", vertelt de journalist.

Andere kantelmomenten die in de reeks aan bod komen zijn de dioxinecrisis en de gevolgen daarvan voor Groen, het uiteenspatten van de Volksunie, de ondergang van het Belang, de val van Leterme en de regeringscrisis van 2010-2011.

"Erg aangenaam verrast"

Van de Looverbosch werkte bijna een jaar aan de reeks. En hoewel de Wetstraat voor hem nog maar weinig geheimen heeft, werd hij naar eigen zeggen toch enkele keren zeer aangenaam verrast, bijvoorbeeld door de grote openheid waarmee de politieke hoofdrolspelers vertellen over de soms erg pijnlijke momenten uit hun carrière.

"Ik ben vooral heel dankbaar tegenover die toppolitici omdat ze zoveel hebben vrijgegeven. Ze geven ruiterlijk fouten toe, noemen man en paard, komen af en toe hard of heel emotioneel uit de hoek, ..." Hij verwijst naar zijn gesprek met Yves Leterme (CD&V), over de gebeurtenissen van 2007-2008.

De Ieperling had tijdens de federale verkiezingen van 2007 800.000 voorstemmen gehaald, maar dat grote politieke succes had ook een keerzijde. Leterme raakte op een bepaald moment ernstig ziek. "Leterme vertelde me tijdens het interview dat zijn ziekte op een bepaald moment echt levensbedreigend was geworden, en dat enkele mensen rond hem toen echt hebben moeten ingrijpen."

"De wissel van de macht" is vanaf dinsdag 31 januari te zien op Canvas om 21.15 uur. Behalve de aflevering op televisie is er ook telkens een complementair en interactief verhaal op Canvas.be. De aflevering over het CD&V/N-VA-kartel staat gepland op 21 februari.

Bekijk het fragment over de gesprekken tussen de N-VA en Open VLD