Klarafestival 2017 staat met "Home sweet home" in het teken van migratie en identiteit

Migratie, verplaatsing, verbanning en identiteit zijn de centrale thema's van het Klarafestival 2017: Home Sweet Home. Het festival vindt plaats van 7 tot 24 maart. Een symbolisch concert van het Nationaal Orkest van België met het Syrian Expat Philharmonic, een formatie van uit Syrië gevluchte musici, moet het hoogtepunt worden.
Archieffoto

De componisten en muzikanten worden op het Klarafestival uitgedaagd om hun muzikale uitdrukking te geven aan de vereenzelviging met een plaats, de emoties die migratie oproept, de heimwee van de banneling, de drang om andere landen te ontdekken en de invloed van de ene muziektraditie op de andere.

De bezoekers worden daarbij meegenomen op een reis doorheen de 19e en 20e eeuw en in het bijzonder door Centraal-Europa, Rusland en de Verenigde Staten. Zo brengt het Klarafestival het werk van de Russische componisten Rachmaninov, Prokofjev en Sjostakovitsj, de Duitser Hindemith of de Oostenrijkers Schönberg en Berg. Zij zijn allen bannelingen die in de 20e eeuw richting de VS vluchtten voor de bolsjewieken en de nazi's.

Er staan ook nieuwe creaties op het programma, zoals "The diary of one who disappeared", gebaseerd op een liedcyclus van Janacek en in een regie van Ivo Van Hove. Het New York Philharmonic keert na een lange afwezigheid terug naar België, en het Taiwan Philharmonic maakt voor het eerst zijn opwachting in België.