Kunnen Michel en Di Rupo nog samen door een deur? -Johanne Montay

Harde woorden. Heel harde woorden stuurden premier Charles Michel en PS-voorzitter Elio Di Rupo naar elkaar. Komt het ooit nog goed tussen deze twee sterke figuren aan de andere kant van de taalgrens?
labels
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBF. Zij kijkt voor ons met Franstalige ogen naar de Belgische, Vlaamse, Waalse of Brusselse politiek. Deze bijdrage verschijnt ook op de nieuwssite van de Franstalige omroep.

De nieuwjaarswensen tussen PS en MR laten een slechte smaak na. De smaak van belediging en van gebrek aan respect. De Wet van Godwin werd bewezen: naarmate een discussie op sociale media langer duurt, wordt de kans groter dat er gesproken wordt over Hitler of nazisme. Dat  Godwinpunt werd bereikt toen premier Charles Michel ex-premier Elio Di Rupo ervan beschuldigde te praten als een extreemrechtse demagoog.

Dat PS en MR kibbelen is niet nieuw. Maar nu is er een nieuwe stijl en worden andere woorden gebruikt. Meer nog: dit zijn aanvallen op de integriteit van een persoon. Persoonlijke aanvallen, tussen de premier en zijn voorganger. Ze spelen de man en niet de bal.

Wat is de meerwaarde van zo'n debat? Geen enkele. Integendeel. Er is enkel veel bijkomende schade.

Want de Belg is de traditionele politiek helemaal beu, zo blijkt. En dit soort conflicten zal zeker niet helpen. Het RTBF-Le Soir-onderzoek “Noir Jaune Blues” toont het aan: 53% van de Belgen denkt dat ons politiek systeem faalt.

Amper 32% denkt dat democratie in België er goed uitziet. Nog erger, 74% van de Belgen voelt zich door politici verlaten.

En wat doen de twee voorzitters van de grootste Franstalige partijen? Vuilspuiterij.

Geen MR-N-VA-regering, maar N-VA-N-VA

Wie is begonnen? Donderdag heeft Di Rupo tijdens een toespraak op het jaarlijkse partijfeest voor nieuwjaar harde woorden gesproken over het beleid van de regering-Michel. Vooral over het wetsontwerp over de financiering van de sociale zekerheid. “Dit is de grootste verwoestende regering voor de sociale zekerheid sinds de Tweede Wereldoorlog", zei hij.

Di Rupo begon de regering uit te lachen met een nieuwe naam voor de politieke samenstelling. Dit is volgens Di Rupo geen regering van N-VA en MR,  maar een “N-VA/N-VA”-regering. Alsof de MR niet meer bestaat of enkel mag doen wat de N-VA wil.

"En wie moet je daarvoor bedanken?", vroeg Di Rupo zijn militanten:  “Dank u, Charles Michel”!

Harde taal

Twee dagen later besloot Michel een antwoord te geven in het populaire dagblad “Sudpresse”. Hij koos voor de aanval op de man. 

“Di Rupo wakkert de haat aan." Hij is bang van de extreemlinkse partij PTB, die veel stemmen haalde bij de vorige verkiezingen. "Hij is een man van het verleden."

En dit nog: “Di Rupo heeft zich laten verleiden tot demagogie van extreemrechtse stijl.“

Tussen nu en de verkiezingen van 2018, is er nog 2017. Laten we aub niet met harde taal beginnen. Nu niet. En ook later niet. Argumenten, cijfers, resultaten, ... zijn veel beter dan zoiets.