Poetin: "Mensen die Trump vals beschuldigen, zijn erger dan prostituees"

De Russische president Vladimir Poetin beschuldigt het kabinet van de aftredende Amerikaanse president Barack Obama ervan de president-elect Donald Trump te willen ondermijnen door valse beweringen over hem de wereld in te sturen. Dat heeft hij gezegd op een persconferentie.

Op de persconferentie laat de Russische president weten dat hij geen reden heeft om Trump aan te vallen of te beschermen, aangezien hij hem niet persoonlijk kent. Hij voegt eraan toe dat degenen die achter de recente beschuldigingen tegen de president-elect zitten, "geen morele scrupules" hebben.

"Ik ken meneer Trump niet persoonlijk, ik heb hem nooit ontmoet en ik weet niet wat hij zal doen op het internationaal toneel. Dus ik heb geen reden om hem aan te vallen of om hem te beschermen of gelijk wat", klinkt het.

"Ondanks dat de verkiezingen in de Verenigde Staten voorbij zijn en Trump een duidelijke verkiezingsoverwinning heeft behaald, blijft er een sterk politiek gevecht bezig in de VS", observeert de Russische president. Hij voegt eraan toe dat bepaalde krachten proberen om de legitimiteit van de president-elect te ondermijnen en hij verwijst daarbij naar het kabinet van Obama.

"Ik heb de indruk dat ze hebben geoefend in Kiev en dat ze klaar zijn om een Maidan in Washington te organiseren, zodat Trump niet naar het Witte Huis kan", zegt Poetin. Hij verwijst hiermee naar de antiregeringsprotesten op het plein in de Oekraïense hoofdstad Kiev in 2014, waarna president Janoekovitsj werd afgezet.

"Moskou beschikt niet over chantagemateriaal"

Poetin weerlegt ook de beschuldigingen dat Moskou over chantagemateriaal zou beschikken. "Trump was geen politiek figuur toen hij een aantal jaren geleden de Russische hoofdstad bezocht. We wisten zelfs niet dat hij politieke ambities had. Hij was een zakenman, één van de rijkste mensen van Amerika. Denkt iemand dat onze geheime diensten achter een Amerikaanse miljardair zouden gaan? Natuurlijk niet, dat is complete onzin."

De Russische president voegt er ook aan toe dat hij bedenkingen heeft bij het verhaal dat Trump met prostitutees in een hotelkamer in Moskou de nacht zou hebben doorgebracht.

"De man heeft jarenlang schoonheidswedstrijden georganiseerd, waarbij hij de mooiste vrouwen van de wereld heeft ontmoet. Ik betwijfel dat hij "call girls" zou inhuren in de Russische hoofdstad. Hoewel ze natuurlijk de beste ter wereld zijn", zegt Poetin die er net niet in slaagt een glimlach te onderdrukken. Hij herpakt zich onmiddellijk en voegt eraan toe dat prostitutie "een ernstig maatschappelijk fenomeen" is.

"Prostitutie is een ernstig maatschappelijk fenomeen, maar de mensen die Trump vals beschuldigen, zijn erger dan prostituees. Zij hebben geen gewetensbezwaren", vertelt de Russische president aan de journalisten. Voor Poetin bewijzen zulke berichten "de aftakeling van het niveau van de westerse elite".

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu