President Obama laat WikiLeaks-klokkenluider Chelsea Manning vervroegd vrij

Op het einde van zijn ambtstermijn heeft president Obama op de valreep de celstraf van 35 jaar die Chelsea Manning moet uitzitten, fors ingekort. Na zeven jaar in de cel, zou ze nu over vijf maanden vrijkomen, laat het Witte Huis weten.
U.S. Army

Chelsea Manning, de 29-jarige transgender die geboren werd als Bradley Manning, werd in 2013 veroordeeld tot 35 jaar cel voor verraad en spionage. Ze had in 2010 700.000 vertrouwelijke, militaire documenten gelekt naar de klokkenluiderssite WikiLeaks.

Ze werd veroordeeld als man, maar kreeg van het gerecht de toestemming om in de gevangenis een hormonale behandeling te ondergaan. Hoewel het leger in eerste instantie de nodige behandelingen niet wilde verlenen, werd het licht uiteindelijk toch op groen gezet en kon Manning starten met haar hormonale behandeling. Om de behandeling af te dwingen, startte Manning een hongerstaking. Ze heeft ook twee zelfmoordpogingen ondernomen in de gevangenis.

Normaal moest ze tot 2045 in de cel zitten, maar president Obama heeft op de valreep haar straf nu fors ingekort, waardoor ze de gevangenis in mei al zou mogen verlaten. Ze zal zeven jaar in de militaire gevangenis van Fort Leavenworth gezeten hebben.

Hoe zal Assange reageren?

Julian Assange, de grondlegger van WikiLeaks had eerder op Twitter laten weten dat hij zich zou overleveren aan de Amerikaanse autoriteiten als Obama Manning gratie zou verlenen. Het Witte Huis benadrukt dat de verkorting van Mannings straf niet beïnvloed werd door WikiLeaks of Assange.

Het is maar de vraag hoe Assange nu zal reageren. Hij zit al ruim vier jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij spreekt intussen op Twitter wel van een overwinning.

Wat met Edward Snowden?

Vandaag heeft Obama - als een van zijn laatste acties als president - de straf van 209 gevangenen verkort en 64 mensen werden vrijgelaten door de president, laat het Witte Huis weten. Dat brengt het totaal op 1.385 gratieverleningen doorheen zijn hele carrière. Obama verleende er volgens BBC zo meer dan de 12 vorige presidenten samen.

De laatste dagen had het Witte Huis al laten weten dat de president de gratie-aanvraag van Chelsea Manning serieus overwoog. Dat in tegenstelling tot die van klokkenluider Edward Snowden.

De woordvoerder van het Witte Huis, Joshua Earnest, benadrukte in The New York Times de verschillen tussen de twee aanvragen. "Chelsea Manning is voor de militaire rechtbank gekomen, heeft een eerlijk proces gekregen, werd schuldig bevonden, werd veroordeeld voor haar misdaden en erkende haar wangedrag. Meneer Snowden is gevlucht in de armen van een tegenstander en heeft toevlucht gezocht in een land dat recentelijk nog geprobeerd heeft om het vertrouwen in onze democratie te ondermijnen." Bovendien lekte Snowden volgens het Witte Huis gevaarlijkere documenten dan Manning.