Tajani, de man voor wie Verhofstadt een stap opzijzette

Nadat de Europese liberalen de handdoek in de ring hebben gegooid en het met de EVP op een akkoord hebben gegooid, heeft het Antonio Tajani verkozen tot opvolger van de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz als voorzitter van het Europees Parlement. Maak kennis met de man die samen met de Pool Donald Tusk en de Luxemburger Jean-Claude Juncker mee het gezicht van de Europese Unie zal bepalen.

63 jaar is Antonio Tajani. De Italiaan heeft al een heel wisselend professioneel parcours gereden. In zijn jeugd was hij militant voor het Fronte Monarchico Giovanile, een studentenorganisatie van een monarchistische partij. In het verleden heeft hij zich meermaals geuit als voorstander van de terugkeer van het Huis van Savoye, het Italiaanse koningshuis dat in ballingschap leeft sinds een referendum in 1946 van Italië een republiek heeft gemaakt.

Tajani was ooit radarcontroleur bij de Italiaanse luchtmacht, parlementair journalist, radiopresentator en correspondent in Libanon, de Sovjet-Unie en Somalië. In 1994 was hij een van de oprichters van Forza Italia, de centrumrechtse partij van mediamagnaat Silvio Berlusconi. Tussen 1994 en 1995 was hij trouwens woordvoerder van Berlusconi, toen die voor de eerste keer premier was.

Vanaf 1994 vinden we Tajani terug op het Europese politieke toneel, als Europees Parlementslid. Hij probeerde wel verkozen te raken voor een zitje in het Italiaanse parlement en als burgemeester van Rome, maar moest daar telkens de duimen leggen. 

Aan het stuur in Europa

In 2008 werd hij aangeduid als Europees Commissaris voor Transport. Hij zette zich in voor een reddingsplan voor Alitalia, door de inbreng van privé-kapitaal, maar ook voor een schadevergoeding voor vliegtuigpassagiers wiens vlucht vertraging oploopt.

In de periode 2009-2014 was Tajani Commissaris voor Industrie en Ondernemerschap. Hier maakte hij niet bepaald een goede beurt in verband met het dieselgateschandaal: hij wordt verweten niet krachtdadig genoeg op te treden tegen de autoconstructeurs die vervuilende auto's op de markt brengen.

"Ik geloof in Europa, maar we moeten veranderen. We hebben een sterk parlement met een sterke voorzitter nodig", liet Tajani vanmorgen optekenen in Europese parlementair halfrond. Niet iedereen in het parlement is ervan overtuigd dat hij "de juiste man op de juiste stoel" is.