Tajani nieuwe voorzitter van Europees Parlement

De Italiaan Antonio Tajani volgt de Duitser Martin Schulz op als voorzitter van het Europees Parlement. Bij de vierde en laatste stemronde in het halfrond in Straatsburg haalde hij 351 stemmen. De Italiaanse sociaaldemocraat Gianni Pitella eindigt tweede met 282 stemmen. De vierde stemronde ging tussen de twee best geplaatste kandidaten en een eenvoudige meerderheid volstond.

Het was al van de eerste stemronde vrij duidelijk dat de strijd zou gaan tussen twee Italianen, de christendemocraat Antonio Tajani en de sociaaldemocraat Gianni Pitella. Tajani haalde in die stemronde 274 stemmen, Pitella 183 en de conservatieve kandidaat Helga Stevens 77. Drie andere kandidaten, een groene, extreemrechtse en een radicaal-linkse, zaten rond de 50 stemmen met respectievelijk 56, 43 en 50 stemmen.

De tweede stemronde liet niet veel verschil zien: Tajani 287 stemmen, Pitella 200, Stevens 66 en de drie overige haalden nu iets minder, namelijk 51, 45 en 42 stemmen.

En ook in de derde ronde waren de verschuivingen niet groot: Tajani haalde nu 291 stemmen, Pitella nog 199, Stevens nog 58 en de drie laatste 53, 44 en 45 stemmen.

Na de derde ronde kondigde de ECR, de partij waartoe ook de N-VA behoort, aan dat ze Tajani zou steunen en ook de liberale ALDE zegde hem haar steun toe. Daarmee was het pleit beslecht en in de vierde stemronde, die tussen de twee best geplaatste kandidaten ging, en waarin een meerderheid volstond, haalde Tajani 351 stemmen, Pitella 282 en waren er 80 onthoudingen.

"Aangenaam mens"

Het Europees Parlementslid Ivo Belet, een partijgenoot van Tajani, wees er in Terzake op dat zijn fractie de enige geweest is die een verkiezing heeft gehouden voor een kandidaat-voorzitter van het parlement. Tajani is door de fractie "op een heel democratische manier" verkozen uit vier kandidaten, zo zei Belet, en hij had een grote meerderheid.

Volgens Belet is Tajani een "man van het midden", en er wordt veel gesproken over zijn verleden maar Belet wil liever kijken naar waar hij vandaag voor staat, namelijk voor een sterk Europa.

Belet kent Tajani heel goed, zo zei hij, hij heeft veel met hem samengewerkt vooral rond projecten ronde de Europese klimaatwetgeving, en hij heeft hem daar leren kennen als een heel kordaat iemand die bovendien ook heel aangenaam is. Volgens Belet zal Tajani vele mensen in het parlement, die hem nog niet goed kennen, aangenaam verrassen.

"Man van Berlusconi"

Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt van de sociaaldemocraten vindt Antonio Tajani helemaal geen goede voorzitter. Ze zegt dat Tajani een verpletterende verantwoordelijkheid in het dieselgateschandaal, omdat hij als voormalig Europees commissaris niet opgetreden is toen het moest. (Tajani is commissaris van Transport geweest in de commissie-Barroso I en commissaris van Industrie en Ondernemingszin in de commissie-Barroso II.)

Tajani heeft volgens Van Brempt ook een slecht rapport - een bad trac record - als het gaat over stemmen over vrouwenrechten en holebirechten, en hij behoort niet tot de mensen binnen de EVP waar ze graag en nauw mee samenwerkt.

Tajani behoort tot de Berlusconi-groep, zei Van Brempt, en ze begrijpt niet wat iemand als Guy Verhofstadt bezield heeft om die te steunen. Tajani is volgens haar zeer conservatief en helemaal geen bruggenbouwer.