Tate krijgt voor het eerst een vrouwelijke directeur

Maria Balshaw mag zich de volgende directeur van het Britse Tate-imperium noemen. In de 120-jarige geschiedenis van de musea wordt Balshaw zo de eerste vrouwelijke directeur. Ze volgt Nicholas Serota die Tate 29 jaar lang bestuurde. Op 1 juni start haar nieuwe uitdaging.

Eerste minister Theresa May heeft de benoeming van Balshaw, goedgekeurd. Balshaw, 46 jaar, wordt zo de negende directeur uit de geschiedenis van Tate. "Ik ben ongelooflijk opgewonden om het Tate in zijn volgende hoofdstuk te leiden. Ik kijk ernaar uit om Tate's reputatie als meest artistieke, avontuurlijke en cultureel inclusieve galerie in de wereld verder te ontplooien", vertelde Maria Balshaw over haar nieuwe uitdaging. 

En die uitdaging is niet van de minste. Ze krijgt de leiding over vier toonaangevende musea verspreid over het Verenigd Koninkrijk: Tate Modern en Tate Britain in Londen, Tate St Ives in St Ives en Tate Liverpool in Liverpool.

Geen sinecure om Nicholas Serota op te volgen

Balshaw, vooraf getipt als dé kanshebber voor de job, is geen onbekende in de kunstwereld. 11 jaar lang leidde ze Whitworth Are Gallery. Onder Balshaw verdubbelde het museum zijn bezoekersaantallen en werd het in 2015 nog uitgeroepen tot "museum van het jaar" door The Art Fund. In 2011 kwam daar ook nog eens de leiding over Manchester Art Gallery bij.

Toch zal het geen sinecure zijn om Nicholas Serota te vervangen. In de 29 jaar dat hij het kunstimperium leidde, groeide Tate uit tot een van de meest succesvolle kunstmerken ter wereld. Per jaar krijgt Tate Modern alleen al zo'n 4,5 miljoen bezoekers over de vloer. Daarmee hoort het Tate Modern bij de tien meest bezochte musea ter wereld. Afgelopen zomer opende het museum nog een nieuwe vleugel.

Toen Serota, 70 intussen, zijn afscheid in september vorig jaar aankondigde, legde hij de lat voor zijn opvolger meteen hoog. "Ik laat een instituut achter dat potentieel heeft om een breed publiek aan te trekken uit het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten, door zijn eigen programma's, door samenwerkingen en door online."