Tientallen doden bij luchtaanval Nigeriaans leger op vluchtelingenkamp

In Nigeria zijn tientallen mensen om het leven gekomen bij een bombardement van de Nigeriaanse luchtmacht op een vluchtelingenkamp in het noordoosten. Dat meldt hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen. Een officier spreekt van een vergissing, waarbij een verkeerd doel werd geraakt. Artsen zonder Grenzen reageert furieus en spreekt van een "shockerende en onaanvaardbare aanval".

Het bombardement vond plaats om 9 uur plaatselijke tijd in Rann, in de noordoostelijke staat Borno. Dat is een bolwerk van terreurgroep Boko Haram.

Volgens Artsen Zonder Grenzen zijn zeker 52 doden en 120 gewonden gevallen, maar volgens het Nigeriaanse leger is het aantal slachtoffers nog onduidelijk. Bij de slachtoffers zouden ook hulpverleners van het Internationale Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen zijn. Het Rode Kruis zegt dat zes van zijn medewerkers zijn omgekomen en 13 medewerkers gewond zijn geraakt. Ze waren in het kamp om voedsel uit te delen aan de 25.000 bewoners.

Evacuatie

Artsen Zonder Grenzen heeft een oproep gedaan om de slachtoffers zo snel mogelijk te evacuëren naar Kameroen en Tsjaad. Het Nigeriaanse leger heeft al beloofd dat het de zwaargewonden per helikopter zal evacueren.

Boko Haram is al zeven jaar actief in het noordoosten van het land. De islamistische beweging wil westerse invloeden bannen en een kalifaat oprichten. De terreurbeweging verliest in het noordoosten steeds meer terrein. Vorige maand werd Boko Haram verjaagd uit één van haar belangrijkste kampen in het Sambisa-bos in de buurt van Maiduguri.

"Onwaarschijnlijk dat dodental op "amper" 52 zal blijven"

"Het noordoosten van Nigeria is ongeveer zo groot als Vlaanderen", zegt VRT-reporter Stijn Vercruysse die pas uit het land is teruggekeerd. "Het leger moedigt bewoners van dorpen aan te vluchten naar grotere kernen omdat het stellingen van Boko Haram wil bombarderen."

"Zo ontstaan overal vluchtelingenkampen. Het is alsof de inwoners van alle dorpen rond pakweg Eeklo naar Eeklo zouden verhuizen. Mensen wonen dicht opeengepakt in die kampen. Als daar een bom valt, dan lijkt het me onwaarschijnlijk dat het dodental op "amper" 52 zal blijven."

Nadat Boko Haram uit het Sambisa-bos is verjaagd, zou de terreurgroep zijn nieuwe hoofdkwartier vlak bij het kamp dat nu is gebombardeerd hebben ingericht. "Heeft het Nigeriaanse leger slecht gemikt? Of heeft het de verkeerde coördinaten gebruikt? Het is op dit moment nog onduidelijk. Wel is het opvallend dat het zijn vergissing meteen toegeeft. Sowieso is het de zoveelste keer dat het blundert."