Twee jaar militairen op straat: imago Defensie is verbeterd

Op de tweede verjaardag van "Vigilant Guardian" heeft Defensie een round-up van de operatie gemaakt waardoor nog altijd ruim 1.100 militairen ter versterking van de politie de veiligheid op straat garanderen. Die operatie heeft ervoor gezorgd dat het imago van de militairen bij de brede bevolking verbeterd is, zegt hoofd van de divisie operaties kolonel Bart Laurent. Defensie voerde in 2015 al een onafhankelijk onderzoek naar hoe de Belgen die operatie bekijken, en daaruit bleek dat de negatieve connotatie bij de start intussen gekeerd is. "We zagen bij het begin negatieve opmerkingen op sociale media, maar hebben geen enkele indicatie dat die terug zouden zijn."

Defensie voerde in 2015 al een onafhankelijk onderzoek naar hoe de Belgen die operatie bekijken, en daaruit bleek dat de negatieve connotatie bij de start intussen gekeerd is. "We zagen bij het begin negatieve opmerkingen op sociale media, maar hebben geen enkele indicatie dat die terug zouden zijn."

Het jonge kader dat deze operatie nu al twee jaar doet, mist op die manier wel ervaring die ze in het buitenland zou kunnen opdoen. Daarnaast schiet ook de complexe training erbij in. "Eens een ervaring gemist, is die natuurlijk voor altijd gemist", zegt Laurent.

Om hieraan deels tegemoet te kunnen komen, wordt de trainingskalender verlengd. Op grafieken van Defensie is te zien dat de gemiddelde militair in 2014 en 2015 zowat 30 van deze trainingsdagen had. In 2016 waren dat er nog goed 15."

Laurent wijst ook op de hoge uithuizigheid van de militairen. "Die heeft in 2016 zelden geziene hoogtes bereikt: gemiddeld meer dan 180 dagen. Een last voor de militairen, maar ook voor hun omgeving."

Zowel in Vlaanderen als Wallonië is de positieve houding over Vigilant Guardian dezelfde. De operatie begon op 17 januari 2015, enkele dagen na de aanslagen op Charlie Hebdo, met 250 militairen in Antwerpen en Brussel.

Behalve de grote inzet in eigen land blijft Defensie ook actief in het buitenland. In het huidige besparingsklimaat is dat niet altijd vanzelfsprekend, moet ook Laurent toegeven. "We zitten in een budgettaire evenwichtsoefening", zegt hij. "Maar alles wat gepland is voor 2017, is ook gebudgetteerd. Het gaat om 70 miljoen euro." Over de kost van Vigilant Guardian kan hij niets zeggen omdat die door Binnenlandse Zaken gedragen wordt.