Unia opent racismedossier na Instagram-commentaar Miss België

Unia, het vroegere gelijkekansencentrum, heeft een racismedossier geopend tegen kersvers Miss België Romanie Schotte. Er was commotie ontstaan door een oude reactie op een Instagramfoto. "We betreuren deze vorm van ordinair racisme, die helaas een dagelijkse realiteit blijft", klinkt het bij Unia.

Romanie Schotte postte, voor ze werd verkozen tot Miss België, een selfie op Instagram waar op de achtergrond een zwarte man te zien is. "That nigga", schrijft iemand onder de foto. Waarop Schotte antwoordt: "I know." Gevolgd door een emoticon in de vorm van uitwerpselen.

"Cyberhaat"

"We hebben een dossier geopend over deze vorm van cyberhaat, omdat we erop gewezen werden, maar ook op eigen initiatief", zegt de woordvoerder van Unia, die daarmee de berichten van Sudpresse bevestigt. "We betreuren deze vorm van ordinair racisme, die helaas een dagelijkse realiteit blijft. We betreuren het vooral vanwege de positie van de betrokken persoon zelf. Spijtig dat vandaag nog dergelijke ongelukkige beelden gebruikt worden om te lachen."

Unia gaat de reikwijdte van het commentaar en het gebruik van de emoticon nu onderzoeken. "Binnen een paar weken zullen we beslissen of we het onderzoek al dan niet voortzetten. Het is niet zeker of de antiracisme- of antidiscriminatiewet van toepassing zijn, want hier wordt niet tot haat opgeroepen."

Excuses

Romanie Schotte haalde de bewuste foto intussen al van haar Instagram-profiel. Ze stuurde gisteren een persbericht uit waarin ze benadrukt "niet racistisch" te zijn. "Ik sta open voor alle culturen en alle personen. Mijn vader werkt hoofdzakelijk in Afrika, hoe kan ik racist zijn?"

"Het spijt me heel erg als sommige mensen gekwetst zijn door de reactie die iemand op mijn Facebook (sic) plaatste. Ik wil me dan ook excuseren aan iedereen die zich aangevallen voelt."

Meest gelezen