Verdachte schietpartij in Turkse nachtclub "volgde opleiding in Afghanistan"

De verdachte van de aanslag op een nachtclub in Istanbul heeft bekentenissen afgelegd. Dat zegt de gouverneur van Istanbul. De man, een Oezbeek, werd gisteravond na een klopjacht gearresteerd in een wijk in Istanbul. Zijn vingerafdrukken zijn teruggevonden in de discotheek, waar hij op oudejaarsavond 39 mensen doodschoot. Onder de slachtoffers was er ook één Belg.
Selfie van de verdachte die eerder werd verspreid.

De man bekende de aanslag. Hij zou een opleiding in Afghanistan hebben gevolgd en illegaal Turkije zijn binnengekomen in januari van vorig jaar. Hij pleegde de aanslag in naam van terreurgroep IS. De bekentenissen volgen op de arrestatie van gisteren. "Hij is opgepakt in een wijk in Istanbul na een ongelofelijke klopjacht", vertelt NRC-correspondent Toon Beemsterboer.

De politie arresteerde de man gisteren rond 12.30 uur in een wijkhuis, waar hij verbleef bij een Kirgizische vriend met zijn zoontje van vier. De vriend en drie vrouwen zijn ook opgepakt. Veel details zijn niet bekend, wel dat de man een Oezbeek is. De voorbije weken werd verspreid dat de dader een Oeigoer zou zijn.

Waarom bleef verdachte gewoon in Istanbul?

Istanbul is groot: er wonen officieel 14 miljoen mensen, officieus 16 miljoen. Dat maakt het voor de speurders complexer. "In de stad zijn ook diverse cellen van IS actief, dus is het makkelijk voor de man om zijn netwerk aan te spreken", aldus Beemsterboer. De politie ging ervan uit dat hij deel uitmaakte van het netwerk dat vorig jaar een aanslag pleegde op de luchthaven.

Turkse media pakken uit met foto van de arrestatie:

Eerder verspreide selfie van verdachte:

Meest gelezen