Vlaamse klimaatwetenschapper Thiery bij "belangrijke jonge vernieuwers" van Forbes

De jonge klimaatwetenschapper Wim Thiery is door het Amerikaanse tijdschrift Forbes gekozen als een van de belangrijke jonge vernieuwers in Europa. Als klimatoloog heeft de redactie van Forbes hem op de lijst van wetenschap en gezondheidszorg geplaatst van de "30 under 30 Europe". Thiery gebruikt de modernste klimaatmodellen om de impact van de opwarming van de aarde te onderzoeken op extreme weerfenomenen, en dankzij dat onderzoek werkt hij ook aan een waarschuwingssysteem voor stormen dat mogelijk levens kan redden.
Een cumulonimbus - een stormwolk - boven Afrika (foto: NASA/ISS)

Thiery is geboren op 16 januari 1987 in Ukkel. Dit jaar startte hij als professor aan de Vrije Universiteit Brussel op het departement Hydrology and Hydraulic Engineering, om er het onderzoek naar water en klimaat verder uit te bouwen.

Wim Thiery bestudeert met behulp van een mondiaal klimaatmodel de historische en toekomstige invloed van irrigatie op klimaat-extremen. Zijn modellen en satellietwaarnemingen voorspellen dat extreme weersomstandigheden in de toekomst zullen intensiveren. Op die manier draagt zijn werk bij tot de rapporten die het VN-klimaatpanel opstelt. Hij ontwikkelt daarnaast ook een plaatselijk waarschuwingssysteem voor Afrika’s grootste en gevaarlijkste meer, het Victoriameer. De extreme stormen doden daar jaarlijks meer dan drieduizend vissers.

“Meer dan ooit is onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering nodig, om mensen te waarschuwen voor potentiele desastreuze consequenties. De wijdverspreide irrigatie en de beperkte aanpassingsmogelijkheden van de lokale bevolking kunnen ervoor zorgen dat klimaatverandering en watertekort een enorm impact op mensenlevens hebben, vooral in ontwikkelingslanden,” zo zei Wim Thiery. “Wetenschappelijk onderzoek is een fundamentele stap in de vermindering van dat effect. Ik ben dan ook sterk overtuigd van de noodzaak om klimaatonderzoek te doen en extreem gemotiveerd om hier zelf aan bij te dragen.”

Wetenschappelijke carrière

Na een studie filosofie aan de KUBrussel, Vrije Universiteit Brussel en KU Leuven, behaalde hij zijn tweede master in 'Terrestrische Ecosystemen en Global Change', een gezamenlijk masterprogramma aan de Vrije Universiteit Brussel en de KU Leuven.

Van 2011 tot 2015 voerde hij als FWO-aspirant onderzoek naar de interactie tussen klimaat en de Grote Meren in Afrika met een regionaal klimaatmodel. Tijdens dit doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven ondernam hij onderzoeksuitwisselingen met Montréal, Berlijn en Zürich, en voerde twee veldcampagnes uit naar Rwanda en de Congo, waar hij een weerstation installeerde op het Kivumeer.

Sinds oktober 2015 is hij een Postdoctoral Fellow aan de Eidgenössische Technische Hochschule Zurich in de groep Land-klimaat interacties. Dit jaar is hij aan de Vrije Universiteit Brussel gestart als professor op het departement Hydrology and Hydraulic Engineering.

Forbes 30 under 30

Het financiële tijdschrift Forbes heeft dit jaar voor de tweede keer "30 under 30 Europe" opgesteld.

Naast duizenden onlinenominaties, kamden de reporters van Forbes Europa uit op zoek naar toonaangevende vernieuwers op alle gebieden. Vervolgens overhandigden ze hun lijsten aan panels van experten in het gebied, die de uiteindelijke selectie maakten.

Het resultaat daarvan is een lijst van 300 van Europa’s beste jonge durvers in tien categorieën die de kunsten, financiën, technologie en nog veel meer omvatten.

Sommigen van hen zijn bekende gezichten, zoals de 20-jarige Sophie Turner, oftewel “Sansa Stark” uit Game of Thrones, terwijl anderen, zoals de 28-jarige Karina Marshall-Goebel, op de achtergrond werken aan een toekomst waarin mensen kunnen leven op Mars. Maar de overeenkomst tussen al de genomineerden is hun talent voor innovatie en het feit dat ze op jonge leeftijd al toonaangevend zijn op hun terrein. Wim Thiery is een laureaat in de categorie "wetenschap en gezondheidszorg".