Vos: "Kandidatuur intrekken strategisch de beste keuze voor Verhofstadt"

"Het intrekken van zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van het Europees Parlement was strategisch de beste keuze voor Guy Verhofstadt", zegt hoogleraar Europese politiek Hendrik Vos (UGent). Op die manier voorkomt hij immers niet alleen gezichtsverlies, maar versterkt hij ook zijn positie als fractieleider.

Guy Verhofstadt heeft nog voor de eerste stemronde zijn kandidatuur voor het voorzitterschap voor het Europees Parlement ingetrokken. Dat was strategisch de beste keuze, aldus Vos. "Toen hij zijn kandidatuur aankondigde enkele weken geleden had hij misschien wel een kans, maar dat heeft hij verpest door zijn manoeuvre met Beppe Grillo (red. van de Italiaanse 5-sterrenbeweging)."

Daarom is hij volgens Vos van strategie veranderd. "De kans was reëel dat zelfs niet alle leden van zijn eigen fractie voor hem zouden hebben gestemd en dat gezichtsverlies had mogelijk zijn positie als fractieleider ondergraven", zegt de professor. "Nu heeft hij geprobeerd zijn huid zo duur mogelijk te verkopen, kan zijn partij wegen op het beleid en versterkt hij daarmee zijn positie. Het was dus strategisch de beste keuze."

"Rock-'n-roll in het halfrond"

Het is niet de eerste keer dat Verhofstadt naast een Europese topjob grijpt. "In het verleden is hij bijvoorbeeld in de running geweest om Commissievoorzitter te worden, maar toen was er vooral van de Britten verzet, omdat Verhofstadt te pro-Europees is", legt Vos uit. "Als fractieleider van de liberalen heeft hij toch mee meer rock-'n-roll in het halfrond gebracht en de fractie boven zijn gewicht laten spelen."

Vooral daardoor is hij volgens de professor getolereerd door fractieleden die een minder uitgesproken pro-Europese koers willen varen. Die leden zouden nu wellicht tegen hem hebben gestemd. Bovendien is Verhofstadt naast fractieleider van de liberalen ook nog steeds de brexit-onderhandelaar van het Europees Parlement. "En dat is natuurlijk ook een belangrijke functie."