Weyts bezorgd over toekomst Oosterweel: "Moeten ons voorbereiden op het slechtste"

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is bezorgd over de toekomst van de Oosterweelverbinding in Antwerpen. "We moeten ons voorbereiden op het slechtste", zegt hij nadat twee adviezen van de auditeurs bij de Raad van State (RvS) een bom onder de bouw gelegd hebben. Ook minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) reageert verontrust. De RvS moet wel nog een uitspraak ten gronde doen.
BELGA/HANDOUT

De auditeurs van de Raad van State hebben in hun adviezen fundamentele kritiek op de procedure waarmee het  milieueffectenrapport voor de Oosterweelverbinding tot stand is gekomen. Volgens hen is een alternatief tracé -het meccanotracé- onvoldoende onderzocht. De Raad van State moet nog een uitspraak ten gronde doen, maar als de adviezen gevolgd worden, zet dat het hele Oosterweelproject op de helling.

Minister van Mobiliteit Ben Weyts is alvast bezorgd. "Ik wil enerzijds de uitspraak ten gronde afwachten, maar ga anderzijds ook met collega Joke Schauvliege (CD&V) bekijken wat de alternatieven zijn op het gebied van de ruimtelijke ordening", zegt hij aan VRT Nieuws. "We moeten ons voorbereiden op het slechtste geval. We moeten alternatieve scenario's hebben die hierop een antwoord kunnen bieden."

De adviezen hebben het potentieel om een bom te leggen onder de hele Oosterweelverbinding. "Als de Raad van State het advies van de auditeur volgt dan slaat dat ons jaren terug", benadrukt Weyts. "We hebben geen alternatief en dan verliest iedereen." De minister onderlijnt dat ook de actiegroepen in dat geval verliezen, omdat ook hun tracés volgens het advies niet zouden kunnen worden gevolgd.

"Als deze lijn zich doorzet ziet het er niet goed uit voor de Oosterweelverbinding", reageert minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V)

Meest gelezen