Xi Jinping: "Protectionisme is als jezelf opsluiten in een donkere kamer"

"Niemand zal als overwinnaar uit een handelsoorlog komen", zo heeft de Chinese president Xi Jinping op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse bergdorp Davos gezegd in een nauwelijks verhulde waarschuwing aan het adres van Donald Trump, die beloofde douanetarieven te heffen tegen Chinese goederen.
AFP or licensors

In het bergdorpje Davos komen naar jaarlijkse gewoonte alle machtigen en rijken van de wereld samen op een top om de grote wereldproblemen te bespreken. En voor het eerst is dus ook een Chinese president aanwezig. Xi Jinping tekent present en combineert de top met een staatsbezoek aan Zwitserland.

"We moeten vasthouden aan de ontwikkeling van vrijhandel en investeringen, en nee zeggen tegen het protectionisme", benadrukte Xi Jinping. "Protectionisme nastreven, is zoals jezelf opsluiten in een donkere kamer. Wind en regen blijven er misschien wel buiten, maar ook licht en zuurstof. Niemand zal als winnaar uit een handelsoorlog komen", zegt hij.

De president staat erop China als een voorstander van mondialisering te tonen, tegenover een Amerikaanse president-elect die isolationistische accenten legt. De globalisering moet "in evenwicht worden gebracht", en "sterker, inclusiever en duurzamer" worden gemaakt, verklaarde Xi Jinping.

"Het dient tot niets de mondialisering de schuld te geven voor de problemen van de planeet", aldus de Chinese president in zijn openingstoespraak. Hij haalde daarbij de werkloosheid, de migratie en de financiële crisis van 2008 aan. "Elke poging om de uitwisseling van kapitaal, technologie en producten tussen landen tegen te houden (...) is onmogelijk en draait de klok van de geschiedenis terug."

Het klimaatakkoord van Parijs is een "zege die moeilijk gehaald werd" en alle ondertekenaars "moeten er zich aan houden", zei de president nog zinspelend op het klimaatscepticisme van Trump. Het akkoord "is een verantwoordelijk die we moeten nemen voor de komende generaties", aldus het Chinese staatshoofd.

AFP or licensors

De Croo: "Handel met China moet op basis van gelijke criteria"

Koning Filip en vicepremier Alexander De Croo hebben vanmorgen in de marge van het Wereld Economisch Forum een gesprek gehad met de Chinese president. België en China onderhouden goede diplomatieke relaties en ook op economisch vlak is de relatie erg belangrijk.

"België en China zijn het erover eens dat we in deze onzekere tijden niet mogen toegeven aan radicalisme en populisme. We moeten integendeel voort werken aan stabiliteit en globale economische ontwikkeling", verklaarde minister De Croo na afloop. "Voor mij is het van groot belang dat dit met wederzijds respect gebeurt, in een geest van wederkerigheid en met gelijke voorwaarden."

Vicepremier De Croo was dus positief over de ontmoeting met Xi, maar hij heeft de Chinese president wel gevraagd om onze handelsnormen na te leven. "Wij zijn natuurlijk voorstander van handel, maar we hebben ook gezegd dat dat zoveel mogelijk op basis van gelijke criteria moet gebeuren", laat De Croo weten.

"We hebben ook gezegd dat we een probleem hebben met het feit dat China bijvoorbeeld in de staalindustrie gewoon producten dumpt op de Europese markt en dat het onze bedrijven beconcurreert op een manier die geen faire concurrentie is", aldus de vicepremier.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.